Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияУ нас няма COVID-19

У нас няма COVID-19

И днес (5 март) не е регистрирана зараза с COVID-19 в България, обяви Кризисният щаб. Инфекциозните отделения на болниците са натоварени, но заради увеличената заболеваемост от грип тип Б, каза ръководителят на щаба професор Венцислав Мутафчийски, който е началник на Военномедицинската академия (ВМА):

„83 проби се очакват да станат готови в близките часове. Когато станат, ще ги обявим.

Във ВМА са пуснати 19 проби, в Националната лаборатория – 30, в Стара Загора – 34 и във Варна няма за днешния ден пуснати.

Ежедневно, които се подават проби – както виждате и към днешния ден това са 83-ма души – всичките са в болница“, обясни проф. Мутафчийски.

В Гърция се увеличават случаите на COVID-19

В Гърция нараства броят на заразените с новия коронавирус, като случаите са разпръснати по цялата територия на страната. Специалистите очакват в следващите дни броят на засегнатите да се увеличи.

За часове броят на пациентите с COVID-19 в Гърция достига 31, като 21 са заразените само от една туристическа група, пътувала в последните дни до Израел.

Издирват всички лица, с които са били в контакт след завръщането им в Гърция. Предполага се, че са над 400 души.

“Няма нужда от паника, спазвайте предписанията на лекарите”, призоваха от гръцкото министерството на здравеопазването.Прилагат се извънредни мерки срещу разпространение на заразата в цялата страна, съобщават от правителството в Гърция

Първи смъртен случай от коронавируса в Швейцария, 3400 са заразените в Европа

Швейцарските власти съобщиха за първи смъртен случай в страната на заразен с новия коронавирус. Става дума за 74-годишна жена, починала в кантона Во, Западна Швейцария. Тя е имала и хронично заболяване.

В Германия броят на заразените с новия коронавирус е нараснал през последните 24 часа със 109 до общо 349.

В Русия беше регистриран нов случай на зараза с новия коронавирус. Става дума за гражданин на Италия, дошъл в страната на 29 февруари.

До 5 март в ЕС са установени 3400 случая на заразени с новия коронавирус, съобщи представител на Европейската комисия при изслушване пред комисията по здравни въпроси на Европейския парламент. Той отбеляза, че на 13 февруари, когато бе първото извънредно заседание на европейските здравни министри заради разпространението на вируса, е имало данни за едва 44-ма заразени.

Според данните на ЕК, най-засегната сред европейските държави засега е Италия, а сред най-пострадалите от разпространението на заразата по света са Китай, Южна Корея и Иран. Общо 70 страни по света са засегнати в различна степен, сочи оценката на ЕК.

ЮНЕСКО съобщи, че властите в 15 държави и територии са решили да затворят временно училища като превенция срещу разпространението на новия коронавирус. Така над 290,5 милиона деца по света сега не ходят на училище.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular