Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаФелдшерът Йордан Дорянов спечели приза за човещина в Крайници

Фелдшерът Йордан Дорянов спечели приза за човещина в Крайници

Йоана Трифонова, Мария Ангелова и Виктория Славкова с награди от конкурсите за най-красива салата, най-писано яйце и яйце „Борак“

Йордан Дорянов спечели приза за човещина в Крайници. Дорянов е фелдшер по професия и бивш собственик на дрогерия в дупнишкото село. Наесен ще навърши 82 години. Той е първият носител на отличието, давано за първи път в населеното място по инициатива на местното читалище „Развитие -1910“, с амбицията награждаването да стане традиция. Йордан Дорянов получи наградата на великденския концерт на 6 май в черквата от представител на читалището в Крайници.


„Йордан Дорянов дълги години беше фелдшер в „Бърза помощ“ в Дупница. Като пенсионер започна да работи в аптеката, а след това отвори дрогерия в Крайници, която функционираше до неотдавна. През всичките тези години е помогнал на много хора – мереше кръвно налягане, извършваше прегледи, не е върнал никого. Изключително скромен и добър. Много възпитан и благороден, притежава всичките положителни качества. Аз не познавам по-добър човек.

Всички в селото са категорични, че това е човекът, заслужаващ приза“, каза бившият секретар на читалището в Крайници Анета Ценева, чието бе предложението за награждаването.
„Човек с главно „Ч” , с душа и топлина в сърцето. Всеотдаен, готов винаги да помогне на хората. Пример в селото за доброта“, коментират местните.

По време на тържеството раздадоха и отличията на децата, спечелили проведените конкурси. Надпреварата за най-вкусен козунак спечели Йоана Трифонова. Мария Ангелова получи наградите за най-красива гергьовденска салата и най-писано яйце.Титлата „Борак“ спечели яйцето на Виктория Славкова.


В празника „Шарен, пъстър Великден на цветен Гергьовден“ се включиха ученици от ОУ „Христо Ботев“, малчуганите от ДГ„Радост“ в Крайници и нейния филиал в съседното село Червен брег , както и самодейци от Червен брег и бобовдолското Големо село, които зарадваха зрителите и получиха грамоти за участие от организаторите. Много радост на децата донесе и играта за откриване на великденските яйца, скрити в красивата градина на черквата „Възнесение Господне“.

С кампанията „Да подарим Великден“ за празника бяха уважени и зарадвани и хората в неравностойно положение, на които организаторите и дарителите осигуриха хранителни продукти.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular