Monday, May 20, 2024
HomeРегионБанскоХеви метъл, тъпани и зурни се преплетоха в Банско

Хеви метъл, тъпани и зурни се преплетоха в Банско

Амалгама от различни музикални стилове властваше в Банско през уикенда. По едно и също време, в различни части на града беше възможно да се чуе от хеви метъл през автентично банско двугласно пеене до оркестър от зурни и тъпани. Всичко това – на обществени места, а отделно – жива музика и от уредбите на механи, барове и клубове, които се опитват да поемат дълбока глътка въздух преди предстоящите ограничения.

За първи път в петък и събота вечерта се проведоха „Пирински рок вечери“, в които на централния площад в Банско звучаха български мелодии и световни евъргрийни. На сцената излязоха Дичо и групите „Рока Рола”, „Бендида” и „Конкурент”. Те успяха да зарадват публиката с широк диапазон рок музика – от балади до хеви метъл парчета, от златните години на рока до най-актуалното в жанра. Макар и не с мащаба на джаз фестивала, свършил седмица по-рано, рок вечерите също събраха многобройна публика и дадоха заявка за успешно следващо издание.

С разлика от час време и 100 метра дистанция, преди рок концертите на площад „Възраждане“ звучаха песните на мъжката вокална група „Стар мерак“, докато сладкодумните бански баби пресукваха и плетяха шушони пред любопитните туристи.

И на друг емблематичен площад в Банско – „Оборище“, известен повече като Костей блата, музиката доминираше до късно през нощта. Пазителите на традицията на кукерските карнавали от едноименната махала събраха на курбан за здраве своите близки и приятели.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular