Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов дол115 безработни са си намерили работа през юли в Дупнишко

115 безработни са си намерили работа през юли в Дупнишко

6.7% e равнището на безработицата – най-много са незаетите в община Рила, най-малко – в Бобов дол

6.7% e равнището на безработица в района за месец юли, съобщиха от Дирекция „Бюро по труда” –Дупница. Регистрираните безработни в бюрото, обхващащо общините Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила, Кочериново и Бобошево, е 2017. Най-високо е нивото на безработицата в община Рила – 7.5%, с 89 регистрирани. Следва община Бобошево със 7.0% ръст на безработица и 62-ма регистрирани. В община Сапарева баня останалите без работа са 6.8% – 209 регистрирани. Нивото на безработица в община Дупница е 6.6% (1293-ма регистрирани). Най-малък е ръстът на безработица в община Бобов дол – 6.2% (223-ма регистрирани).
Броят на неработещите с регистрация напоследък се запазва и дори намалява. Запазва се и основният профил на незаетите – преобладават хората без или с ниско образавание и жените. „През последните няколко месеца тенденцията е към задържане и намаляване броя на регистрираните безработни лица. Спрямо предходния месец юни броят на регистрираните безработни лица е с 81 по-малко. Спрямо аналогичния период на предходната 2020 г. броят на регистрираните безработни е с 581 по-малко.
От общия брой регистрирани безработни лица 862 са без образование, или 57,3%. Преобладават жените, съответно 1185 от общия брой регистрирани, или 58,71%”, каза директорът на бюрото Виолина Лазова.
През юли на първичен пазар на труда са започнали работа 115 безработни, един безработен е започнал работа по програма за заетост съгласно Националния план за действие по заетостта и 129 – по проекти на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, или общо започналите работа през месеца са 245. Броят на новорегистрираните безработни през юни за дирекцията е 337.

Обявени са 244 свободни работни места. Обявите са на работодатели от сферата на услугите и търговията, хотелиерството и ресторантьорството, обувното и шивашко производство.
Продължва дейността по схемата „Заетост за теб”, целяща оказване навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни чрез осигуряване на субсидия за заетост. До 31 юли в дирекцията по проекта са подадени 1074 заявки от работодатели за разкриване на 2291 работни места.
„Работодателите могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 6 месеца за обявени от тях свободни работни места. На работодателите, които осигурят заетост по проекта, ще бъдат покрити разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на минималната работна заплата, определена за страната, и дължимите вноски за сметка на работодателите. С цел гарантиране на устойчивост работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за периода, равен на периода на половината период на субсидирана заетост. Проектът ще продължи своята реализация до изчерпване на финансовия ресурс, който в момента е 210 млн. лв., като от тях 50 млн. лв. е определената национална квота за работодатели от сектори „Туризъм“ и „Транспорт“. По проекта са приети промени за доказване на средносписъчната численост на персонала и одобряване на максимален брой работни места, които могат да бъдат разкрити в рамките на проекта. Всички работодатели, които са били недопустими поради невъзможността да докажат списъчен състав на персонала, могат също да се възползват от разкриване на нови свободни работни места съгласно новия метод за определяне на списъчния състав на персонала”, обясни Виолина Лазова.
Наближава крайният срок за прием на документи за кандидатстване от работодатели по т.нар. мярка 60/40 за месец юли. „От 6 юли 2021 г. Агенцията по заетостта стартира процедура за кандидатстване на работодатели по мярката, придобила популярност като 60/40. Изплащането на средства за запазване заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение ще продължи и за месеците юни и юли. Регламентираната подкрепа за новия етап вече ще се определя на база осигурителния доход на работниците и служителите за месец април 2021 г. Тя се запазва в размер на 60% от дохода и осигурителните вноски на всяко заето лице в предприятия, чиито приходи от продажби са намалели с не по-малко от 40 на сто през месеца, за който се предоставя подкрепата спрямо същия месец от 2019 г. Финансова подкрепа в размер на 50% се предоставя за запазване на заетостта на работещите в предприятия, чиито приходи от продажби през сравняваните периоди са намалели с не по-малко от 30 на сто. За учредените след 1 юни 2019 г. спадът на приходите за месеца, за който кандидатстват, ще се определя спрямо средномесечните приходи за 2020 г. Средствата и по настоящия дизайн на мярката ще се изплащат месечно, като подаването на документите ще бъде допустимо само в рамките на месеца, следващ изтеклия месец, за който се кандидатства. Работодателите, които желаят да получат подкрепа за двата месеца, ще могат да кандидатстват последователно, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи за двата месеца. И при този етап на мярката 60/40 заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им! Заявления и придружаващите ги документи могат да се подават чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното Бюро по труда. Съгласно заповед на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта са определени крайни срокове за прием на документи за кандидатстване за месец юли 2021 г. е до 31.08.2021 г. До 31 юли в дирекцията в Дупница за месец юни са подадени 43 заявления за 708 работници и служители. Одобрените заявления са 34 за изплащане на средства за 545 работници и служители”, посочи Лазова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular