Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаХрамът "Св. Никола" в Дупница вече има собствен сайт

Храмът “Св. Никола” в Дупница вече има собствен сайт

Реставрираният храм “Св. Никола”, датиращ от XVII век, вече има собствен сайт, който може да бъде открит на адрес: храм-свети-никола.бг. Страницата съдържа общи сведения за храма и неговата история, съобщиха от църковното настоятелство на храма.

В сайта ще бъдат публикувани новини и статии, свързани с него. След 20 април, когато ще се състои откриването на възстановената черква, ще бъде обновена галерията с фотографии.” Вече знаете, нашата цел е да популяризираме най-старата църква в Дупница, да припомним на обществеността за нейното реално значение в културен, исторически и духовен план, както и да привлечем съмишленици към каузата за възстановяването й. Изработването на сайта е част от тази наша кампания”, споделят от от църковното настоятелство „Св. Николай Чудотворец” в Дупница.

Припомняме, че след няколкогодишни усилия и сериозни инвестиции най-старата черква в Дупница вече е изцяло обновена. През м. февруари тази година храмът се сдоби и с нова камбана, поставена на мястото на унищожена друга камбана. Тя ще забие за първи път на Великден, когато ще приключат и реставрационните дейности по храма. По-късно започна и изработването на електронен кадастър на старото гробище до църквата.

Да припомним, че мащабният ремонт започна през 2021 г., след като свързаният с Дупница бизнесмен Юлиан Манов започна да дарява средства и се ангажира с обновяването. Възстановяването на черквата, която е на повече от 400 г. (тя е създадена през 1609 г., унищожена и съграждана наново) започна през есента на 2019 г., след като в продължение на 40 г. бе затворена и освен че пустееше, бе започнала и да се руши. В началото на 2020 г. бе открита дарителска сметка, средства бяха предоставени и от Комисията по вероизповеданията към Министерския съвет чрез Софийската света митрополия, но те бяха недостатъчни.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Браво. Очакваме да я отворят и посещаваме.Успех в възстановяването.

Comments are closed.

Most Popular