Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДимитър и Славчо Купандолски вдигат 4 къщи в Яхиново

Димитър и Славчо Купандолски вдигат 4 къщи в Яхиново

Димитър и Славчо Купандолски от Дупница имат намерение да строят жилища в земеделски имот в село Яхиново. Планът е в нива от 3 475 кв. м в местността Полето да бъдат изградени 4 къщи с малка височина – до 10 м, като преди това се смени статутът на имота чрез преотреждане за жилищно строителство. Двуетажните сгради ще бъдат вдигнати на метри от имота на други инвеститори – Ирина и Николай Божкови, срещу чието инвестиционно намерение за изграждане на автосервиз и склад за нехранителни стоки (а първоначално цех за топене на пластмаса) в бившия стопански двор яхиновци водят вече няколкогодишна битка.

В селото нямат нищо против проекта на Димитър и Славчо Купандолски, които са синове на известния автоинструктор и бизнесмен в града Григор Купандолски. Напротив. Дори адмирират начинанието, което провокира коментари и обсъждания в Яхиново, включително и в социалните мрежи. След поискано от братя Купандолски становище за преотреждане на имота от земеделска, в жилищна площ, на заседание на местното дружество „Екогласност”, учредено именно покрай казуса с Божкови, е решено организацията да даде съгласието си. „Имотът, в размер на няколко декара и точно срещу прословутия имот на семейство Божкови, срещу които ние изразихме нашето категорично мнение- против! Парцелите са между последните къщи на Яхиново и „Бени метал”. След като разгледахме писмото- всички единодушно изразихме мнение, че на братя Купандолски – не бива да се пречи да си преотредят земята и да си построят жилищата”, каза Иван Грънчаров – представител на „Екогласност”. От дружеството са упълномощили председателя Методи Захаринов да напише писмо до Купандолски и съответните институции и да ги уведоми за мнението на „Екогласност”.

„Веднага ще се постави въпросът, ами защо тогава пречите на семейство Божкови, които са на една крачка от имота на Купандолски?! Много уместен въпрос. Ами защото Божкови го искат за преотреждане в промишлена зона. Ако бяха поискали да бъде преотреден в жилищна зона, кой би имал нещо против?! Това е огромната разлика. Ние не сме дружество, което само да пречи, а сме да пазим земята и природата. Доколкото можем. Така че мисля, че отговорих и на нашите критици. Иначе всеки с добри намерения е добре дошъл и ще се радваме за него!”, коментира Грънчаров.
В проекта на Общия устройствен план на община Дупница имотът, в който искат да строят Купандолски, ще попадне в жилищна зона. Ние нямаме нищо против там да се строят не само къщи, но и предприятия, стига да няма вредно производство. Даже адмирираме намерения, каквито имат Купандолски. И ще попитам, дали те щяха да построят там 4 къщи, ако Божкови бяха отворили предприятие за топене на пластмаса”, коментира Методи Захаринов.

Междувременно след последния отказ да гласува ПУП-а на имота на Ирина и Николай Божкови, Общинският съвет в Дупница загуби поредното дело, заведено в Административен съд -Кюстендил. Това е петото решение на общинските съветници, с което не се разрешава изработване на ПУП, и отново се връща при тях. Очаква се те да преразгледат предложението на заседанието си в края на април, тъй като имат едномесечен срок за това. Решението на Общинския съвет е отменено като незаконосъобразно. Според съда няма фактически основания, въз основа на които административният орган е формирал волята си. Освен че решението е отменено, общината е осъдена да плати на Божкови 1 580 лв. съдебни разноски.

Припомняме, че това решение бе взето в края на миналата година. След поредни разисквания по темата, тогава „против” гласуваха 11 общински съветници. Сред тях са шестимата от БСП, Първан Дангов, Емил Гущеров от ГЕРБ, Костадин Севдин и представителите на „Народен съюз” Лорета Николова и Светозар Тричков от „Народен съюз”. Шестима, част от които и групата на СДС, гласуваха с „въздържал се”. „За” бяха 9.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

Comments are closed.

Most Popular