Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионКюстендилЧестито, кюстендилци! Паркингите в централната градска част и при стадион "Осогово" стават...

Честито, кюстендилци! Паркингите в централната градска част и при стадион “Осогово” стават платени

Ще бъдат актуализирани и таксите за час престой

Обособяват се зони за платено паркиране в Кюстендил, съобщи на пресконференция кметът на общината Петър Паунов. Те ще са в района около художествената галерия, ул. “Райна Цанева” и банята, поликлиниката и стадион “Осогово”.

Актуализират се таксите и за час престой. Те ще варират от един лев до 1,50 лв. в зависимост от местоположението на обекта. За живеещите в центъра на града ще бъдат въведени преференциални цени за един автомобил. На паркинга при поликлиниката са предвидени осем места за медицински специалисти – лекари и медицински сестри.

Доводите на кмета за платените паркинги са – улеснения за  гражданите и туристите, които по думите на градоначалника-  постоянно се увеличават. Според Паунов, средата в Кюстендил трябва да бъде достъпна както за жителите, така и за гостите на града.

Ще бъдат актуализирани и таксите за час престой. До влизане в сила на промяната, паркингът при поликлиниката ще е на цена 1 лев за час, впоследствие там цената ще е 1.50 за час. При поликлиниката първите 30 минути ще са 0.50 лв за час. Паркингите в централна градска част ще са 1.50 за час, а първите 30 мин. 0.75 лв. Паркингът при стадион “Осогово” също става платен, но цената ще е 1.00 лв за час, защото е извън центъра, за първите 30 минути престой таксата ще е 0.50 лв.

Според решението на Общински съвет режим за кратковременно платено паркиране е въведен за:
Паркинг вляво от ул. “Битолска” в посока ул. “Родопи” (при Дервиш баня) – 45 места, в това число 3 места, предвидени за инвалиди;  Паркинг при магазин “Европа” – 45 места, в това число 3 места, предвидени за инвалиди; Паркинг на ул. “Цар Освободител” от сградата на “Велбъжгаз” АД до пресечката с ул. “Цар Асен” (Цар Освободител I) – 28 места, в това число 1 места, предвидени за инвалиди; Паркинг ул. “Цар Освободител” от ул. “Любен Каравелов” до ул. “Пауталия” (Цар Освободител II) – 19 места, в това число 2 места, предвидени за инвалиди.
Улиците на територията на Община Кюстендил с разрешено краткотрайно платено паркиране са:
9 броя паркоместа на ул.“Неофит Рилски“ до кръстовището с ул.“Мориц Леви“;  15 броя паркоместа ул.“Ефрем Карамфилов“ от Пощата до кръстовището с ул.“Гороцветна“;  17 броя паркоместа ул.“Стефан Караджа“ в участъка между ул.“Райна Цанева“ и ул.“Христо Смирненски“;  10 броя паркоместа пред аптека “Захариева“; 10 броя паркоместа южно от Поликлиниката;  7 броя паркоместа на ул.“Пейо Яворов“ в участъка между ул.“проф.Кирил Цонев“ и ул.“Цар Освободител“;  6 броя паркоместа на ул.“Любен Каравелов“ в участъка пред таксиметровата стоянка;  11 броя паркоместа на ул.“Иларион ловчански“ в участъка между ул.“Демокрация“ и ул.“ген.Крум Лекарски“;  18 броя паркоместа на ул.“ген.Крум Лекарски“ в участъка между ул.“Иларион Ловчаски“ и ул.“Жданов;  33 броя паркоместа на ул.“Райна Цанева“ в участъка от ул.“Стефан Караджа“ до ул.“Христо Смирненски“.

Новината за платените паркинги бе поредна от серията, в които кюстендилци са изненадани неприятно. Те приемат с противоречиви чувства мотивите на градоначалника за прилагането  на рестриктивните мерки. “Истината е, че в хазната няма пари и се измислят всякакви методи за събиране на средства. Ако в града имаше такъв поток на туристи, за какъвто говори кметът Паунов,  щеше ли да се налага спирането на уличното осветление по селата, администрацията да стои на студено, да се покачват цените на местните данъци и такси?” , питат жителите на града под Хисарлъка.  Те се надяват да чуят отчет, от който да научат истината за финансовото състояние на Община Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Улавец (ПП@ун) и мижитурки в съвета!
    #Наближават местни избори!

Comments are closed.

Most Popular