Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаЧитателите в библиотеката към читалище „Зора 1858“ в Дупница продължават да се...

Читателите в библиотеката към читалище „Зора 1858“ в Дупница продължават да се увеличават

Четящите са близо 900, миналата година са набавени 711 тома нова литература

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

Читателите и заелите книги в библиотеката към дупнишкото читалище „Зора 1858“ продължават да се увеличават, отчитат от културната институция. „И през изминалата 2023 г. основна задача на библиотеката при НЧ „Зора 1858“ бе утвърждаването й като една от най-важните културни институции в града. За да реализираме успешно тази задача, се опитваме напълно да задоволим информационните търсения на дупничани чрез разнообразни ресурси и услуги, с което да спомогнем за издигането на социокултурното, информационно и образователно ниво на общността.

И през 2023 г. можем да отбележим ръст на брой посещения, нови читатели и раздадена литература. За изминалата година броят на читателите в отдел „Заемна за възрастни“ и в Детски отдел общо се е  увеличил с 32 нови читатели, от 862 за 2022 г., към края на 2023 г. вече имаме регистрирани 894 читатели.  Новонабавената литература  е 711 тома. Обновяването на фонда се осъществява  на всеки три месеца със средства от бюджета на НЧ „Зора 1858“. Читалищното настоятелство разбира необходимостта от създаването на актуални библиотечни колекции и продължи и през 2023 г. да финансира създаването им. Дарението е един от основните начини за комплектуване на библиотечните фондове. Традицията на дарителството е жива и продължава да намира израз  в многото дарения, които библиотеката получи и през 2023 г. Много наши читатели и приятели на библиотеката даряват личните си библиотеки. Особен принос за развитието на отдел „Краезнание“ имат местните автори, тези, които пишат историята на Дупница и края. През 2023 г. са оформени 61 акта за дарение.  Като дарение в библиотеката са постъпили 369 тома литература, а чрез покупка – 342“, каза главният библиотекар Наталия Павлова.

Справка показва, че за 2023 г. в  Детския отдел на библиотеката са регистрирани 2 429 посещения, а в отдел „Заемна за възрастни“ – 4901 посещения.

„През отчетната година се наблюдава повишен интерес към библиотеката и това се дължи на огромните усилия, които полагат всички специалисти не само в ежедневната работа, но и в организирането на различни инициативи. За отбелязване на актуални събития, дати, годишнини и теми от националния и местен календар през 2023 г. бяха организирани редица инициативи. Като най-запомнящи се безспорно бяха: безплатната образователна програма „Интернет за всички 55+“ на Асоциация „Съвременни читалища“ и А1, в партньорство с библиотека при НЧ „Зора 1858“, подготви редица хора от третата възраст по различни въпроси като базови настройки на телефона, работа с различни приложения за чат и споделяне, търсене в мрежата и използване на интернет генерално; заедно с нашите млади приятели – доброволците на Българска асоциация по семейно планиране (БАСП) , показахме фотовойс изложбата „Проверявай, а не се доверявай!“, която се реализира по проект “Младите говорят, младите избират”; заедно с Община Дупница реализирахме историческа викторина по повод 147 години от Априлското въстание; участвахме в първия Ден на четенето в България като зарадвахме последователите си във фейсбук с прочит на любими откъси от произведения; организирахме срещи с известни автори – Здравка Евтимова, Жюстин Томс, проф. Алекси Тасев, Зоя Дюбоа, Доника Ризова, Стефан Караиванов, Боряна Борсучка, Емилия Маркова, доц. д-р Спас Ташев  и др. ; библиотеката предоставя и редица услуги, които улесняват достъпа на дупничани до информация като междубиблиотечно заемане – от тази услуга са се възползвали 30 читатели на библиотеката; библиографските и тематични справки в библиотеката са ежедневие – над 140 справки на читатели са изготвени за 2023 г. Засилен интерес има към фонда на отдел „Краезнание“, само преди няколко дни от устните справки бяха свързани с история на края и местните личности – за Коста Петров, за възрожденеца Христо Димитров Тодоров, за историята на с. Баланово и много други. В старанието си да привлечем повече потребители на библиотеката през 2023 г. организирахме редица инициативи, които предизвикаха засилен интерес от страна на местните училища и центрове за обществена подкрепа. Едно от тях бе виртуалният разказ за живота и творчеството на Димчо Дебелянов, като за това ни съдейства уредникът на къща музей „Димчо Дебелянов“ в гр. Копривщица – г-жа Делка Гугова. От разговора с доц. д-р Александра Антонова от Института за литература към БАН по повод 125 години от рождението на Христо Смирненски, ученици от ПГ „Христо Ботев“  разбраха за таланта му на либретист, карикатурист и илюстратор.  Летните занимания на децата в Детски отдел бяха с мисия – „Мисия направи си сам книга“. Много витрини, публикации във фейсбук и презентации пред ученици напомняха непрекъснато на дупничани за имената и датите, които не трябва да забравяме“, допълни Павлова.

Работещите в библиотеката са благодарни на всичките си партньори, припознали през изминалата 2023 г. институцията  за свой приятел и доверен съмишленик. Сърдечно благодарят и на своите съграждани, потърсили и открили пътя до библиотеката.

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular