Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днес77-годишен мъж почина на опашка за олио

77-годишен мъж почина на опашка за олио

77-годишен мъж е починал, докато чака на опашка за олио в Бургас. Това се е случило в един от големите хипермаркети в комплекс „Славейков”, съобщи Нова телевизия.

Промоцията, за която се е редил, е била за 2,99 лв. за бутилка олио. Бил е заедно с негов приятел.

Опашката е била дълга около 500-600 метра. След дълго чакане мъжът е починал до палети с олио. На място е дошъл екип на Спешна помощ, който е констатирал смъртта.

Местните жители са възмутени, че

се чака с часове, за да се доберат до олиото в магазина.

Подобна е ситуацията пред всички големи хипермаркети на същата верига в Бургас.

“Мъжът почина в магазина. Блъскаха го и му стана лошо. Беше лудница. Хората казаха, че е паднал, посинял е и е починал. Опашката беше огромна”, разказва една от жените, която е пазарувала в магазина.

Съдебно-медицинска експертиза ще установи каква е точната причина за смъртта на мъжа.

Опашки има и пред хипермаркети в други градове от страната. Във Фейсбук се появиха снимки на чакащи във Видин отрано тази сутрин.

Ситуацията във Видин, снимка – Фейсбук

Още в 7:19 часа огромна опашка се изви пред магазин Кауфланд в Кюстендил. Желаещите да пазаруват олио на промоция бяха толкова много, че нямаше свободно място за паркиране.

Някои от столичните магазини вече въвеждат лимити за покупката на олио заради масовото презапасяване, което наду цените на мазната течност до 5,50-6,50 лева за литър.

Само през последната седмица олиото е поскъпнало с 1,50-2 лева за литър, а в отделни случаи и повече.

“Има огромни количества олио в България. Имаме слънчогледово семе за производството на олио за четири и половина години години напред”, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг по-рано тази седмица.

Според нея в резултат на събитията в Украйна през последните дни се е създала паника и хората са тръгнали да се презапасяват с олио. Тя призова да не се прави това, защото повишеното търсене води до по-висока цена. Нинова беше категорична, че олиото няма да свърши у нас.

Лидерът на БСП обаче твърди и че спекулата деформира пазара и че държавата трябва да предприеме мерки. Нинова твърди, че производствената цена на олиото е около 2 лева по данни на производители.

Икономическият министър посочи, че всичко това отива в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като имат конкретни данни от оторизиран орган в лицето на Комисията за защита на потребителя.

София, квартал “Надежда”, снимка – Фейсбук

Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса, също излезе с коментар относно нарастващата цена на олиото: 

“Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%”, каза той пред БНР вчера.

Симов уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси.

“При слънчогледа е по-фатална ситуацията, тъй като Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио – борсата в Ротердам, от 1400 долара на тон цената се покачи до 1700 долара на тон”, посочи той и прогнозира, че цените на едро ще се върнат до 3,50 – 4,00 лева за литър.

Симов беше категоричен, че при добра реколта няма да има поскъпване на пшеницата и слънчогледа, “рязко поскъпване на хляба и олиото не се очаква”.

RELATED ARTICLES

Most Popular