Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаЗвън отново ще ехти от многовековния дупнишки храм „Свети Никола”

Звън отново ще ехти от многовековния дупнишки храм „Свети Никола”

Нова камбана бе монтирана и осветена в най-старата дупнишка черква „Св. Николай Чудотворец”, съобщи председателят на църковното настоятелство отец Иван Айдаров. Църквата, която датира от 17 век,  е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Камбаната е с тегло 47 килограма и на нея е изобразено разпятието на Иисус Христос. Излят е и надпис с годината на освещаването и поставянето ѝ.Изписано е и името на дарителя Юлиан Манов, с чиито средства се извършва и цялостната реставрация на храма.Новата камбана е поставена на мястото на една от трите стари камбани. С нея камбаните отново стават три, след като неизвестно кога и при какви обстоятелства е била открадната една от старите, монтирани през 30-те години на миналия век. Старите камбани са поставени в периода 1936 – 1937 година. Самата камбанария пък е изградена през 1929 година, когато е направено и последното пристрояване на храма.

„Новата камбана е изработена от пловдивската фирма „Джи Ейч Пи Енд Ей” на богослова и електроинженер Гаро Ананян. Негово дело е и монтираният наскоро в храма електронен механизъм за биене на църковните камбани. Майсторът на камбаната идва тук, за да чуе звука на другите две и да реши с каква сплав да я изработи. Има и украински камбани, но ако беше такава, щеше да се откроява от другите две. Докато така има съзвучие”, казаотец Иван.

Пълната реставрацията на църквата,  която се извършва в последните години благодарение на Юлиан Манов, е пред завършване. Фасадата е напълно  ремонтирана, поставен е дренаж около основите, реставрирани са стенописите, входната врата, дворното пространство около църквата. „В храма бяха реставрирани старите стенописи, олтарът беше боядисан. Инериорът е готов на 90 %. Остават само дребни козметични ремонти. Благодарни сме на почистващата фирма CLEAN.CO на Емилиян Добранов, която безвъзмездно чисти след ремонта. Почистиха прозорците, стасидите (страничните столове), пода. Благодарни сме и на Юлиан Манов, който не само дава пари за ремонта. Той изключително присърце е взел ремонта и държи всичко да се прави по най-добрия начин. Държи на всеки детайл. Постоянно е в черквата и ако не одобри нещо, настоява да се поправи”, обясни отец Айдаров.

Ремонтните дейности в двора на храма продължават. Предстои смяна на напукана мозайка и на каменна настилка.

„Целта ни е да популяризираме църквата и нейната история, да припомним на обществеността за нейното реално значение в културен, исторически и духовен план, както и да привлечем съмишленици към каузата. Желанието и надеждата ни е осъществяването на тази кауза да бъде пример, който ще бъде последван от наши съграждани в страната и извън нея и по този начин и други културни обекти в Дупница и региона да бъдат върнати към нов живот”, подчертават от настоятелството.

Както сме писали, храмът, който дупничани накратно наричат „Св. Никола”, не е действащ повече от 40 години. След обновлението, което се очаква да приключи през м. април, след Великден, черквата ще стане действаща. За обновлението на храма ще бъде отслужена архиерейска света литургия.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Е нема как да я знаеш като никои до сега под набор поне 1974 не я е посещавал/може да е и то доста повече/ .Винаги е у ремонт от как се помня . Дано скоро я отварят в Горна махала Старите гробища.

Comments are closed.

Most Popular