Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниБългария5,1 млн. лева е глобата на НАП заради теча на лични данни

5,1 млн. лева е глобата на НАП заради теча на лични данни

  • Приходната агенция ще обжалва наказателното постановление за санкцията

 

НАП ще обжалва в съда глобата от 5,1 млн. лева, наложена й заради изтичането на лични данни на милиони граждани. При определянето на размера на санкцията са взети под внимание и действията на НАП след пробива в системата й. Сумата е една четвърт от максималната по закон глоба, обясни за „Хоризонт” председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов:

“Глобата отговаря напълно на установените факти и обстоятелства в процеса на проверката и целта й е да възпре за в бъдеще неправомерни действия от страна на администратора, а не да води до наказване на самия администратор за действия от негова страна, тъй като самият администратор е предприел достатъчно убедително действия, след като се е случил този неоторизиран достъп, да информира гражданите и да защити информацията”.

При определянето на размера на санкцията са взети под внимание и действията на НАП след пробива в системата й. Сумата представлява една четвърт от максималната по закон глоба.

Приходната агенция съобщи, че е оспорила акта за административно нарушение, съставен от КЗЛД в законовия 3-дневен срок. И че наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита, се посочва в съобщението на НАП.

Приходната агенция обмисля и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите й, като е възможно присъединяването на НАП в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществена санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

НАП съобщава още, че справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

През юли финансовият министър Владислав Горанов обяви, че НАП ще плати глобата от собствения си бюджет и тя няма да е за сметка на данъкоплатците.

Обвинени след атаката срещу НАП са хакерът Кристиан Бойков и шефът на „Тад груп“ Иван Тодоров, както и търговският директор на фирмата Георги Янков.

Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular