Monday, May 20, 2024
HomeРегионБлагоевградДиректорът на ЮЗДП-Благоевград Д. Дамянов прекрати договора на шефа на ДГС „Земен”...

Директорът на ЮЗДП-Благоевград Д. Дамянов прекрати договора на шефа на ДГС „Земен” П. Мишев

 

От три месеца хората в района чакат да получат вече платените си дърва, от ЮЗДП обещаха да подсигурят топлото до 20 декември

 

Директорът на ЮЗДП-Благоевград рязна квитанцията на шефа на ДГС „Земен” инж. Пламен Мишев. Със заповед на Дамянов от петък договорът за управление на директора на „ДГС Земен” Мишев е прекратен.

До това решение се стигна заради лоша организация и пропуски при осигуряването на дърва за огрев за населението в района на дейност на териториалното поделение на ЮЗДП”, обосновават от ЮЗДП рокадата.

В официалното прессъобщение от ЮЗДП е посочено, че при извършената проверка е установено, че жители на населени места са заплатили заявените от тях количества дърва, които в продължение на близо три месеца не са доставени от горското стопанство.

„Югозападното държавно предприятие пое ангажимент до 20 декември всички заплатени дърва за огрев да бъдат осигурени на домакинствата в района на „ДГС Земен”. За целта е създадена организация добивът да бъде извършен със собствени работници”, уверяват още от ЮЗДП.

Вестник „Вяра” алармира още през септември миналата година за проблем с доставката на вече платени дърва в ДГС „Земен”.

Читатели на вестник „Вяра” тогава съобщиха в писмо: „Горският стражар Ивайло Йорданов, общински съветник от Ковачевци, беше задържан в ареста на полицията заедно с товарния му автомобил, с който извършва добив на дървесина от дълги години.

Много от клиентите му вече платиха, но дърва и документ за парите няма. Убедени сме, че всичко това се знае от директора на горското в Земен Пламен Мишев и зам.-директорката Петрана Димитрова. Затова се чудим взели ли са те някакви мерки за прекратяването на тази дейност на Йорданов, която той развива от 2015 години, или всичко се замазва.”

Хората настояваха директорът на ЮЗДП-Благоевград Дамян Дамянов да изпрати проверка в горското в Земен.

Пред „Вяра” Йорданов обяви, че не е бил задържан и не е направил никакви нарушения. „Камионът ми не е бил задържан с незаконни дърва, купих машината за 7000 лв. С него не извършвам престъпна дейност, а правя услуги. Той си е бил паркиран в село Ракиловци, там стои от доста време. Всяка сутрин в горското се прави заявка за фирмите, които извозват дървен материал. Превозните билети важат за 12 часа. Никакви пари не съм събирал от хората, не съм направил никакви нарушения. Освен това всеки камион има JPS устройство и може да се проследи в реално време къде се намира. Как ще се открадне!?”, заключи Йорданов и подчерта, че всички дърва се добиват законно от частни и държавни гори.

От ЮЗДП-Благоевград още тогава потвърдиха, че имат жалби срещу Йорданов. „За работата на въпросния служител в ЮЗДП има постъпили неколкократно жалби и сигнали, като последната анонимна жалба е от 28.08.2016 г. Поради това е разпоредено на директора на ТП „ДГС Земен” да извършва регулярни оперативни проверки за установяване на нерегламентирани действия от горския надзирател Ивайло Йорданов. В резултат на предприетите мерки на 1.09.2016 г. горският служител е задържан в РУП-Радомир за незаконно транспортиране на дърва за жителите на селата Лобош и Ковачевци.

На 07.09.2016 г. служители на ЮЗДП извършват допълнителна проверка в с. Ковачевци, която потвърждава твърденията в сигнала. Констатиран е превоз на дърва за огрев, на които е поставена контролна горска марка – собственост на Ивайло Йорданов, но липсва документ за собственост на дървата. На част от дървата са поставени контролни пластини с уникален идентификационен номер, които са използвани повторно. За наличните дърва за огрев без документи за произход в двете села са съставени констативни протоколи.

Изискани са обяснения от жителите, в които се посочва, че към момента на проверката горският надзирател Ивайло Йорданов е взел предварително на ръка от четирима човека общо 1400 лв. за доставяне на дърва. Всички предварителни материали при проверката са предадени на компетентните органи в РУП-Радомир.

По разпореждане на директора на ЮЗДП са изискани писмени обяснения от горския служител за констатираните нарушения. В момента Ивайло Йорданов е в отпуск по болест, което възпрепятства налагането на административни санкции срещу него”, съобщиха преди повече от година от пресцентъра на ЮЗДП-Благоевград.

По случая беше стартирана прокурорска проверка. Прокурорът е освободил Йорданов, освободен е и задържаният му камион.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular