Борисов: Трябват и китайски пари за скоростно балканско жп, до 2 години ще са построени голяма част от магистралите и железопътните връзки между страните

 

За свързването на Солун, Кавала, Бургас и Варна със скоростна железница ще се търсят и инвестиции от Китай, прогнозира българският премиер Бойко Борисов.

Изграждането на газовия хъб “Балкан” до Варна и на газовите връзки в региона бяха обсъдени в Белград от лидерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния, предаде БНР.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че за свързването на четирите пристанища – Солун, Кавала, Бургас и Варна, със скоростна железница ще се търси освен европейско финансиране и инвестиции от Китай.

“Газовите връзки, те не се конкурират, защото нашите икономики, те ще се вдигат и ще трябват много повече газ, много повече транспортни коридори. Ние, балканците, бих го нарекъл, имаме две възможности през 2018 г. – среща на ЕС със Западните Балкани, среща на китайския премиер с “16+1. Да се подготвим с проекти”, призова българският премиер.

След четиристранната среща на високо ниво между Сърбия, България, Гърция и Румъния премиерът Бойко Борисов прогнозира, че до 2 години ще са построени голяма част от магистралите и жп връзките между страните.

Днес, 11 декември, премиерът Бойко Борисов заминава на работно посещение в Лондон по покана на британския министър-председател Тереза Мей. Двамата ще обсъдят възможностите за по-широко сътрудничество между двете страни в сферата на сигурността и управлението на миграционните потоци. Ще бъде разгледан и потенциалът на търговско-икономическите отношения между България и Обединеното кралство.

 

снимка

Участниците в четиристранната среща в Белград