Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияОборудването за ”Белене” ще се съхранява поне 5 г., Агенцията за ядрено...

Оборудването за ”Белене” ще се съхранява поне 5 г., Агенцията за ядрено регулиране започва проверка

 

Оборудването за АЕЦ “Белене” се съхранява според предписаните инструкции от производителите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Тя поясни, че по договор до площадката на АЕЦ “Белене” вече е доставено половината от оборудването, а до края на 2017 г. ще бъде доставено и останала част. Според нея преди доставката е била извършена проверка съвместно от НЕК, заводите производители и “Атомстройекспорт”.

“Заводите производители заявиха, че условията за съхраняване отговарят на изисквания”, заяви енергийният министър. И уточни, че една част от оборудването се съхранява в закрити помещения, а друга част, според изискванията, се съхранява под навес. Теменужка Пекова добави, че цялото оборудване ще бъде съхранявано поне 5 години. Това налага да бъдат построени специални конструкции. По тази причина е обявена обществена поръчка за изграждането им, чиято прогнозна стойност е 241 000 лева. Докато станат готови тези специални конструкции, ще бъде направена временна конструкция, която да гарантира доброто съхранение на оборудването.

Енергийният министър съобщи още, че НЕК води разговори със заводите производители преконсервацията на оборудването да бъде извършена под техен надзор. Тя увери представителите на енергийната комисия, че оборудването за АЕЦ “Белене” ще бъде съхранено с грижата на добър стопанин и посочи, че от вчера, по изискване на НЕК, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е започнала проверка как се съхраняват реакторите. Министерството на енергетиката ще информира за резултатите от тази проверка, за да бъде сигурно българското общество как се съхранява това оборудване, увери Петкова.

RELATED ARTICLES

Most Popular