Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковВасил Зашкев на ОбС сесия: Община Самоков стана филиал на БСП, харчи...

Васил Зашкев на ОбС сесия: Община Самоков стана филиал на БСП, харчи общински пари за партийни мероприятия

Цяло заседание съветниците чакаха фактурата за платен наем в хотел „Арена”, кметът Георгиев: Не може да я открием, ще я видите следващия път

 

Община Самоков се е превърнала във филиал на БСП, с общински средства се организират партийни мероприятия на червената партия, заяви съветникът Васил Зашкев на сесия на Общинския съвет в Самоков.

Владимир Георгиев ( вляво)

Ето какво заяви той: „Въпросът, който ще задам за кмета Владимир Георгиев, вероятно е нещо незначително и дребно. Искам да споделя с вас, че администрацията се използва за организиране на партийни мероприятия на БСП, като последното беше срещата, на която и аз отидох, без да знам за какво става въпрос. Общински служител се обаждаше по телефона да кани хората на партийна среща на БСП. Това се случи миналата сряда. Аз мислех, че е мероприятие на общината и сам попитах за тази среща, присъствах до края на срещата, даже дадох предложения. Срещата беше с председатели на спортни клубове. Между другото председателите и те също не знаеха и мислеха, че е свързана със спорта. Да не говорим, че и пенсионерските клубове са се превърнали в квартири на БСП. Там имаше такива фрапиращи случаи, при които хората, които са си пили кафето там, са ги гонили, за да се проведе партийно събрание на БСП. Това, кмете, не е въпрос, а констатация и нарушение на закона. С общински средства се организират партийни мероприятия. В отговор кметът Владимир Георгиев се скара на съветника и го посъветва да не „хвърля в пространството някакви думи“. „С какви общински средства организираме партийни мероприятия? – кажете конкретно“ – попита кметът Георгиев. Съветникът Зашкев продължи настоятелно да пита защо общински служители са се обаждали на хора да присъстват на срещата в общинския хотел „Арена“, при това в работното им време като общински чиновници.

„Общината на никого не е отказала за такива срещи. Няма да откажа и на генерал Атанасов. Но не става въпрос за никакви средства. За пенсионерските клубове аз не знам. Който е поискал да ползва помещенията – има си такса, плаща се и се ползва“ – поясни кметът на съветника. „Никой не е закаран насила и под строй“.

Зашкев поиска фактура от кмета и администрацията, с която да удостоверят плащане за ползване на помещението от БСП. „Знаете много добре, че съм прав. Покажете фактура, че сте платили наем на залата“ – продължи да настоява съветникът Васил Зашкев.

В диалога се намеси и Силвия Стойчева – шефка на Общински съвет-Самоков и дългогодишен шеф на БСП – Самоков, която заяви: „Не съм присъствала на тая среща и не съм я организирала, но мога да потвърдя, че фактура за платен наем на залата от БСП има. И много моля, г-жо Шехтанова, донесете фактурата. Няма да приключи сесията, докато не бъде донесена фактурата“, упорстваше Силвия Стойчева и поиска да се отвори прозорецът. След това с повишен тон започна да се кара на съветника Васил Зашкев. „Ще стоим, докато не донесат фактурата“ – продължи да повтаря червената шефка. Докато изчакваха фактурата, други съветници също зададоха актуални въпроси.

Д-р Панев попита поради какви причини на сесията не е дебатиран въпросът за паркирането в Боровец, след като е минал през постоянната комисия преди самата сесия. Той попита още за това кой ще стопанисва ресторант „Бистрица“. „Там се строи още нещо. Как ще бъде организирано паркирането в Туристическата градина? Всички заведения там си направиха атракциони, от тях влизат ли приходи в общинския бюджет“ – попита съветникът д-р Панев. „В Туристическата градина се направиха доста закононарушения. Общината стои с наведена глава и не предприема никакви мерки“. Има ли срок за завършване на ремонтите в Централната градска част? Цяла година се поставят плочки, създават се неудобства при паркирането, отиването на пазара и получаване на пенсиите. Цяло лято там работиха не повече от пет-шест човека, не знам коя фирма е. Би трябвало да има някакъв срок за ремонтите“ – заяви още съветникът.

Кметът отговори, че е внесъл въпроса за паркирането в Боровец  да се дискутира в комисиите и трябва да го вкараме, след като преседи на страницата, защото това са промени в Наредба 1, качваме го на страницата, преседява и трябва за следващата сесия да го вкараме. Изисква се технологично време. По въпроса за Туристическата – това не е хотел, а ресторант, „Бистрица“, имаше си го като сграда и преди.

До края на сесията така и не бе представена фактурата на БСП, която трябваше да докаже, че партията си е платила надлежно наем за ползване на помещението за провеждане на събрание в Общинския хотел. Към края на сесията кметът заяви, че фактурата за платения наем не е открита. „Ще представим справка на следваща сесия“ – обеща кметът.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Хотел Арена Самоков е пълен с недомислици!
    Абсолютен архитектурен провал!
    Трябваше преди да го строят, да отидат до Австрия например и да видят как се правят хотели около ски курорти .
    От какви помещения има нужда!
    Съблекалнята при басейна е за джуджета.Повече от трима души едновременно ме могат да се съберат!
    Няма помещение за ски екипировката, за подсушаване на ски обувките!
    Лобито е мрачно и не уютно!
    Със малко пари и една камина ще се промени коренно !
    Сега е все едно влизаш в болницата ,не в хотел!
    Ресторанта е скучен и там може да се пипне.
    Всичко заложено в тоя хотел е най-евтиното!
    Така не се прави, защото после излиза много скъпо и сега ако дръпнеш чертата ще излезе ,че е строен Хилтън !
    Някой е нагушил и продължава да гушка едни пари за постоянни ремонти!

Comments are closed.

Most Popular