Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниСвятРуският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден на 30 дни затвор

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден на 30 дни затвор

 

  • Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги

 

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на 30 дни административен арест. Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.

Навални бе задържан в понеделник пред дома си, преди да успее да отиде на свикания от него антиправителствен митинг в центъра на Москва. Властите на руската столица първоначално разрешиха организираният от Навални протест срещу корупцията да се състои на булевард “Сахаров”, който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на “Тверская”, една от главните улици, близо до Кремъл.

Прокуратурата предупреди, че демонстрацията там ще бъде смятана за незаконна.

Протестиращите срещу корупцията бяха разпръснати от полицията с палки и сълзотворен газ. По данни на неправителствена организация в Москва са били задържани 730 души, а в Санкт Петербург по данни на вътрешното министерство – около 500 души. Руски държавни медии съобщиха за 200 задържани в Москва.

Протести срещу корупцията на управляващите в понеделник се състояха в 180 града в Русия, предаде „Ройтерс”.

Според полицията в Москва в протеста в столицата са се включили около 4500 души, но според репортери на „Ройтерс” те са били много повече – около 10-12 хиляди.

На подобен митинг на 26 март бяха арестувани над хиляда демонстранти, припомни АП. През март имаше антиправителствени протести в много руски градове и те бяха най-големите от години насам на недоволство и предизвикателство към управлението на президента Владимир Путин.

Навални обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина. След протестите през март т.г. той бе осъден на 15 дни затвор, а през април окото му пострада, след като неизвестен мъж плисна в лицето му зелена антисептична течност, припомни АП.

RELATED ARTICLES

Most Popular