Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниБългарияБългария ще получи 2000 дози от ваксината на Моderna на 11 януари

България ще получи 2000 дози от ваксината на Моderna на 11 януари

2000 дози от ваксината на американската компания Moderna, която вчера получи одобрение в ЕС, ще бъдат доставени на 11 януари, съобщи в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Количеството е символично, тъй като само за последното денонощие у нас са ваксинирани 2465 души след подновяването на имунизациите при пристигането на втората пратка от ваксината на Pfizer/BioNTech. Досега у нас са ваксинирани общо 7913 души.

Здравният министър увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna. От нея са поръчани са общо 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. До края на месеца се очаква и нова доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech от 70 000 дози.

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.

До края на тази седмица ще заработи и мобилно приложение за ваксините, което е част от информационната система за Covid-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

За ваксината

Ваксината на Moderna показа 94% ефективност в клинично проучване, обхванало близо 30 000 души, половината от които са получили ваксината, а другата половина – плацебо.

Проучването показва 94.1% намаляване броя на случаите с клинично изявени симптоми на Covid-19 при хората, на които е била приложена ваксината (11 случая от 14 134 ваксинирани са развили симптоми на Covid-19) в сравнение с хората, които са получили инжекция с плацебо (185 случая от 14 073 души, които са получили плацебо, са развили Covid-19 със симптоми).

Освен това клиничното изпитване показва 90.9% ефикасност сред участниците, които са били с повишен риск от развитие на тежка форма на Covid-19, включително такива с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или HIV инфекция.

Нежелани реакции

Най-честите нежелани реакции от ваксината на Moderna по време на изпитването са били обикновено леки или умерени по тежест и са отзвучали в рамките на няколко дни след приложението на ваксината. Те включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, втрисане, повишена температура, оток или болезненост на лимфните възли под мишницата, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и повръщане. Такива реакции са били наблюдавани при повече от 1 на 10 души.

Зачервяване, уртикария и обрив на мястото на инжектиране са наблюдавани при по-малко от 1 на 10 души. Сърбеж на мястото на инжектиране е наблюдаван при по-малко от 1 на 100 души.

Оток на лицето, който може да засегне хора, претърпели инжекционна козметична процедура на лицето в миналото, както и слабост на мускулите на лицето едностранно (остра периферна лицева парализа) са наблюдавани рядко, при по-малко от 1 на 1000 души.

При хора, получили ваксината, са наблюдавани алергични реакции, включително и много малък брой случаи на тежки алергични реакции (анафилаксия). Както и при всички други ваксини, ваксината на Moderna трябва да се прилага под непосредствено наблюдение и при наличие на подходящо лечение.

Хора, които знаят, че имат алергия към някои от съставките на ваксината, описани в листовката за пациента, не трябва да си я поставят.

На базата на тази информация Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) взе решение, че ползите от ваксината на Moderna превишават рисковете и може да бъде препоръчана за разрешаване за употреба в ЕС./ mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular