Sunday, May 26, 2024
HomeНовиниБългарияБюджет 2023 влезе в сила - от този месец изплащат увеличените възнаграждения

Бюджет 2023 влезе в сила – от този месец изплащат увеличените възнаграждения

Помощите за II, III и IV клас вече се отпускат без удостоверение

Промените в държавния бюджет, които касаят повишаване на заплатите в държавния сектор, влизат в сила от днес.

В сила са и по-високите възнаграждения на служителите в МВР и ДАНС, центровете за Спешна помощ и РЗИ.

Със задна дата, от 1 януари, се повишава плащането за втората година майчинство на 780 лева. Предстои да бъде изработена методика за доплащане на средствата за изминалите месеци.

От днес скача и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 710 на 780 лева.

Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

Еднократните помощи за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече ще се отпускат без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище. Това произтича от днешното обнародване на Закона за държавния бюджет за 2023 г. Една от многото промени в другите закони беше именно в условията за предоставяне на помощта, като с новия текст се дава възможност служителите на Агенцията за социално подпомагане да проверяват по служебенпътпродължаващите обучението си деца до четвърти клас.

Подадените до момента заявления, за които не е представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно, съобщиха от социалното министерство.

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване. Удостоверението е необходимо, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Когато такова не бъде представено, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като АСП получи по служебен път от Министерството на образованието и науката данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година.

Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври. Размерът на еднократната помощ за учебната 2023/2024 се запазва на 300 лв., които се изплащат на два пъти – по 150 лв. за всеки срок.

RELATED ARTICLES

Most Popular