Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниСвятВеликобритания обеща на Украйна стотици бойни дронове с голям обсег на действие

Великобритания обеща на Украйна стотици бойни дронове с голям обсег на действие

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна на посещение във Великобритания. Той кацна с хеликоптер “Шинук” в лятната резиденция “Чекърс” на британския премиер Риши Сунак.

Би Би Си коментира, че става дума не толкова за преговори, колкото за „наваксване в отношенията“. Преди посещението стана известно, че Великобритания е обещала да изпрати на Украйна стотици нападателни дронове с голям обсег на действие над 200 километра, както и ракети за притивовъздушна отбрана. От Даунинг стрийт съобщиха, че Сунак ще потвърди тази информация на срещата си със Зеленски. Това не е първа среща на двамата държавници, Зеленски бе във Великобритания през февруари.

Обединеното кралство също така ще започне да обучава украински самолетни пилоти през лятото като част от усилията “да се работи с други страни за предоставяне на Киев на самолети Ф-16”.

Досега 15 000 украински войници са били обучени във Великобритания.

“Това е решаващ момент в съпротивата на Украйна срещу ужасна агресивна война, която те не са избрали или провокирали. Те се нуждаят от постоянната подкрепа на международната общност, за да се защитят срещу вълните от безмилостни и безразборни атаки, които бяха тяхна ежедневна реалност повече от година”, отбеляза Сунак.

Преди да пристигне на Острова украинският президент посети Рим, Берлин и Париж. Тази европейска совалка на Зеленски идва преди срещата на високо равнище на страните от Г-7 в Токио в края на седмицата, на която се планира затягане на санкциите срещу Русия, отбеляза Ройтерс./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular