Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятЕрдоган не успя на първия тур, гласовете на Синан Оган решават балотажа

Ердоган не успя на първия тур, гласовете на Синан Оган решават балотажа

Партията на президента отново ще бъде с най-много депутати в парламента

 

Реджеп Тайип Ердоган ще трябва да се яви на балотаж, за да задържи управлението си на президент с почти неограничени правомощия. Това сочат предварителните резултати. А мнозинството на управляващите в парламента е разклатено.

Според резултатите, на Ердоган му предстои оспорван втори тур, в директен двубой с кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.При преброени около 99 на сто от бюлетините, Ердоган е спечелил 49,35%, а основният му конкурент – 45 на сто. Третият кандидат – Синан Оган, остана с около 5,2%.

Решаващо е влиянието на гласовете от трите мегаполиса – Истанбул, Анкара и Измир, където броенето върви по-бавно заради големия брой участвали във вота.

“Ще приема решението на хората за втори тур на президентските избори. Президентът Реджеп Ердоган не е получил резултата, който искаше на изборите в неделя. Ще победя Ердоган на втория тур”, коментира Кемал Кълъчдароглу.

Турция е президентска република от 2018 г. след реформа, прокарана от Ердоган, но резултатите от изборите за парламент са също изключително важни, защото за приемането на закони е необходимо мнозинство. Партията на дългогодишния лидер отново ще бъде с най-много депутати, но според предварителните резултати тя и коалиционните ѝ партньори получават под 50% от гласовете. Така досегашното ѝ пълно надмощие остана под въпрос.

Основната опозиция – Народнорепубликанска партия на Кълъчдароглу, е втора с над една четвърт от гласовете, а Националният алианс, в който тя има водеща роля, събира общо над 35 на сто.

Основното послание, с което опозицията мотивира избирателите си, е необходимостта да се възстанови парламентарното управление в Турция и да бъде обуздана почти неограничената президентска власт./bgonair

 

RELATED ARTICLES

Most Popular