Tuesday, May 14, 2024
HomeРегионДупницаВпечатляващ юбилей: Фокусникът Ради отбелязва 15 год. на сцена с голям шоу-спектакъл...

Впечатляващ юбилей: Фокусникът Ради отбелязва 15 год. на сцена с голям шоу-спектакъл в Дупница

Радослав Георгиев: Най-голямата магия в живота са децата!

 

Вече 15 години, илюзионистът Радослав Георгиев от Дупница радва малки и големи със своите магически представления и фокуси, а децата са неговата най- искрена и всеотдайна публика. Сценичният юбилей ще бъде отбелязан на 17 ноември 2023 г. с голям спектакъл-концерт в Драматичен театър “Невена Коканова”. Зрителите ще видят на една сцена водещият Драгомир Драганов, артистите и владетели на магията Боби Шоу и Икар, най-малките циркови артисти в България от трупата на цирк „Рио”, носителят на наградата „Икар” за цирково и вариететно изкуство Николай Коев и певицата от Ансамбъл “Филип Кутев” София Илиева. Разбира се, пред публиката ще се изяви и любимецът на цял един град – Радослав Георгиев. Това ще бъде поредното благотворително събитие,  организирано от младия илюзионист. Всички средства от продажбата на билети ще бъдат преведени на Асоциация “Детско сърце”.

 – Ради, вече 15 години си на сцената и правиш невероятни магически представления на малки и големи. Спомняш ли си началото? Как започна интересът ти към фокусите и кога бяха първите ти изяви? Вълнуваше ли се?

 Когато бях малък, около 4-5- годишен, много харесвах цирка. Обожавах фокусите и така се зароди интересът ми към магичното изкуство. Мой идол беше илюзионистът Боби Шоу, с който впоследствие животът ни свърза и той стана мой учител и истински добър приятел. Бях на 9 години, когато започнах да правя сам фокуси, да се интересувам, да ги събирам и свързвам един с друг, за да направя  програма. И така, когато всички други връстници бяха на улицата, аз тренирах своите ловкост и умения. Като на всяко дете, първата ми публика беше от моите родители и близки. Майка ми записваше видеоклипове на телефона, за да се гледам и да съм наясно как изглеждам отстрани. След това бяха децата от махалата. Фокусите ми действаха като наркотик, буквално ме гъделичкаха отвътре и исках да ги показвам навсякъде и по всяко време. Беше интересно и забавно, както за мен така и за тях, защото беше различно. Във време, в което всички деца вече имаха телефони и компютри, изведнъж се появих аз, с моите… фокуси. Нестандартно, просто!

– Кога за първи път се качи на сцена и започнаха по-сериозните ти изяви?

Бях в 8 клас, когато започнах да уча в ТМЕТ „С.П.Корольов”. Тогава започнах и работа в Детски център „Замъка” в Дупница. По същото време моята учителка по Български език Маргарита Владимирова направи всичко възможно, за да имам изява по време на училищното коледно тържество и това беше моята първа изява пред по-голяма аудитория. Така, благодарение на нея и до ден днешен участвам в концертите по случай дипломирането на 12-те класове в Механото. Докато още бях ученик, бе създаден и първия магичен фестивал „Нова българска магия”. Тогава се свързах с Боби Шоу, който продуцираше събитието и поисках да участвам. Качих се на сцена със собствена 10-минутна програма и се класирах се на 1-во място в моята категория. От този момент почувствах, че това е пътят ми. Трудът, който ми  носи най-голяма радост и удовлетвореност.

– Какво са фокусите за теб? Страст, хоби или професия?

Правим страшно много концерти за деца, детски партита и всякакви изяви, но никога не съм го чувствал като ангажимент, който ми тежи. Има много хора, които извършват определена работа без да влагат емоция и желание. Винаги съм се чудил защо въобще го правят…Хубаво е, когато можеш да правиш това,      което искаш и което ти е на сърце. Тогава имаш желанието да се развиваш, да надграждаш и да си истински полезен със своя труд.

– Има ли разлика между фокус и магия?

Нас ни наричат фокусници или илюзионисти. Думите обаче, които най-добре разкриват същността на това, което правим е магично изкуство. Най-великият български магьосник Астор казваше така: -“Ние правим изкуство!” А магичното изкуство се разделя на няколко подкатегории – фокуси, илюзии, манипулации, микромагия, картомагика, комични фокуси и популярното напоследък стендъп комеди  /Stand Up Comedy /, където е включено и магичното изкуство. Аз представям т.нар. General Magic или казано разбираемо- обща магия. Тя включва почти всички категории и ти дава голяма свобода на изява.

– Започнал си с 10-минутно шоу, а сега ? Колко време може да забавляваш публиката?

Сега мога и цял ден! Шегувам се… Моето шоу е 45-минутно, с което спокойно се задържа вниманието на всяко едно събитие. Публиката винаги е определяща. Затова никога предварително не мога да знам какво точно ще представя. До голяма степен всичко зависи от това как ще бъде приета програмата. Но ако преди винаги се стараех да представя до последно, което съм си поставил като цел, то сега гледам да се наслаждавам заедно с хората отсреща. Да следя реакциите и да се кефя наравно с тях. Така и аз се зареждам и изпитвам удоволствие.

– В Дупница си известен с това, че където и да те срещнат деца не пропускат да те дърпат за ръкава с надеждата да изскочи нещо от там. Радва ли те това?

 Винаги съм зареден с нещо по джобовете. Децата са най-чистата публика. Без значение къде, за секунди се събират около мен и започва импровизирано представление, а на мен  това ми доставя ми истинско удоволствие. Радвам се, че имам възможността вече 15 години да работя за малките. Правя представления и за по-възрастните, но децата са тези, които истински ме зареждат. Те са най-правдивата публика, на която нищо не й убягва. Допуснеш ли грешка, веднага ще ти я посочат. Те са истински коректив. Пред тях не може да се явиш неподготвен. Целта ми е да ги забавлявам и ако мога така да ги заинтригувам, че когато се приберат вкъщи, сами да потърсят кърпичка, шапка или друг предмет, за да се опитат да правят сами фокуси. Според мен най-голямата магия в живота са децата.

 – Имаш много благотворителни прояви през годините. Кои са каузите, които най-често те докосват?

 В последните години за съжаление, благотворителните събития се подлагат на голямо съмнение. Вероятно заради всички онези случаи с манипулиране и явни злоупотреби със средства. Така хората станаха изключително мнителни към подобни прояви. Правил съм и съм участвал в много благотворителни събития и мога да кажа, че съм го правил с чисто сърце и душа. Първата ми кампания беше през 2018 год. за Асоциация „Детско сърце”. Тогава направихме три концерта на парк „Рила” в Дупница. През 2021 год., отново на малката сцена в парка, направихме голямо благотворително събитие за каузата „Капачки за бъдеще”, в което е включиха и местни самодейни групи и формации. Концертът беше много хубав и успяхме да съберем голямо количество капачки, които предадохме на пункта в града. Юбилейният концерт, който организирам тази есен, отново ще са в помощ на Асоциация „Детско сърце”. Всички пари от билети ще бъдат насочени по тяхната сметка. Смятам, че така е най-правилно.

– Какво да очаква публиката на големия спектакъл през есента?

 Концертът ще бъде на 17 ноември в Драматичен театър „Невена Коканова” в Дупница. Водещ ще бъде Драгомир Драганов. Радвам се, че се съгласи да бъде лице на това събитие. На поканата откликна и моят учител през годините Борислав Борисов-Боби Шоу. Ще участват най-малките циркови артисти в България от трупата на цирк „Рио”. До мен ще бъде и моят добър приятел и колега от Перник –Икар. Ще участва солистката на Ансамбъл „Филип Кутев” София Илиева. На сцената ще се качи носителят на наградата „Икар”за цирково и вариететно изкуство Николай Коев. Той ще представи пред дупнишката публика един уникален номер, който изисква невероятна концентрация. Сигурен съм, че всички ще бъдат впечатлени от този голям за мен ден.

 – 15 години много ли са или малко за магичното изкуство. Имаш ли кумир, чието ниво искаш да достигнеш?

 Замисляйки се реално, ако днес се роди едно дете, след 15 години то ще е станало тийнейджър. За мен 15 години са доста време, защото знам през какво съм минал и колко много труд съм положил. Помня колко вечери съм отделил в занимания, за да се усъвършенствам и да създавам реквизити. Бог да го прости, моят дядо ми направи първите магични масички. И до днес те стоят вкъщи и ми напомнят за него и началото на моя път. Дядо беше дърводелец и много ми помагаше с изработката на интересни предмети, с които съм работи през първите години. По отношение на кумирите ще кажа, че изключително съм благодарен на Боби Шоу. Харесвам това, което прави. Той също изцяло се е посветил на своята любима публика децата.

 – Виждаш ли се на сцена извън България?

Нямам против, стига да успея. Имам много изяви в цялата страна и се радвам, че хората ме приемат добре навсякъде. Моята публика са българските деца и на тях съм посветил времето и сърцето си.

RELATED ARTICLES

Most Popular