Община Самоков ще строи водоеми за тритони в Белчин

Южен гребенест тритон

Водоеми за тритони ще бъдат построени в самоковското село Белчин. Ще се взема вода от река Широки дол – приток на река Палакария, протичаща през м. Широки дол на Белчин. В м. Ще бъдат създадени седем водоема с дълбочина 1,3 м. Общата им площ ще е 1622 кв. м, като най-малкият водоем ще заеме 33 кв. м и ще има обем от 43 куб. м, а най-големият – 565 кв. м и ще е със  735 куб. м обем. Необходимият за захранване обем вода е 2064 кубика.

Захранването на водоемите ще бъде чрез хидравлична връзка, последователно, като ще има входящи и изходящи съоръжения за връзка на водоемите с канала. Тези съоръжения ще бъдат с дървени савачни уредби на входа/изхода за регулиране на постъпващите и за изпусканите водни обеми.

Водоемите са разположени така, че да са на разстояние не повече от 50 m от горски масив. Това се изисква, поради екологията на южния гребенест тритон ( Triturus karelinii ). След приключване

В момента община Самоков търси фирма за изграждане и последващо управление на малки, подходящи за обитаване от южния гребенест тритон, стоящи водоеми, става ясно от обявената обществена поръчка. Строителството е по проект на общината и Местна инициативна група – Самоков, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и изпълняван по Оперативна програма „Околна среда“. Поръчката е на стойност 269 000 лв. без ДДС. Желаещите да участват в процедурата имат възможност да подават оферти или заявления до 21 август. Отварянето на документите е на 22 август.

Основната цел на строителството е да бъдат изградени малки водоеми, които са подходящи за обитаване от южния гребенест тритон, както и да бъде осигурено тяхното последващо управление и поддръжка. Целта е още да се поддържа и подобри природозащитното състояние на видовете и техните местообитания, като се ограничи влиянието върху тях и се намалят заплахите. Очакваното въздействие е подобряване на жизнената среда на вида), чрез което ще се запази/увеличи неговата популация. Освен това се цели увеличаване на броя и площта на подходящите за обитаване стоящи водоеми, както и общата площ на потенциалното местообитание и ефективно заетите територии от вида в защитената зона, създаване на условия за увеличаването на обилието на вида в защитената зона „Верила“.

Предвижда се водоеми да се пълнят от дъждовни води, води от снеготопенето, както и от водите на течащата в близост р. Широки дол.

Реализирането на инвестиционното предложение е свързано с изграждане на система за задържане на водите, която да осигури и поддържа постоянно (целогодишно) водно ниво (водно огледало) от минимум 0,5 м дълбочина, например с помощта на положен глинен слой на дъното.

Проектирането е съобразено с дебита на реката при пълноводие и при маловодие. В зависимост от установеното, може да бъде изградена и система за механично насочване на водите от снеготопенето, както и на дъждовните води.

Южният гребенест тритон, наричан още Балкански гребенест тритон, е вид дребно опашато земноводно от род Тритони. Среща се в Южна Европа, с изключение на Пиренейския полуостров и Южна Франция. В България е разпространен до надморска височина от 1400 m. Обитава блата, наводнени изкопи и други застояли водоеми, като предпочита изобилстващите с подводна растителност.

Тези животни живеят във водата от есента до размножителния сезон през пролетта. След това излизат на сушата и живеят в близост до водоемите, като предпочитат влажни и хладни места. При пребиваването си на сушата се хранят през нощта с червеи, насекоми, дребни мекотели и други. Във водата основната му храна са водни насекоми, охлюви, ларви на комари, като освен това се храни и с дребни ракообразни, хайвер, ларви на жаби и други. Видът защитен от Бернската конвенция и Закона за биологичното разнообразие.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА