Sunday, May 26, 2024
HomeНовиниБългарияВъзраждане на българската историческа живопис по време на пандемия

Възраждане на българската историческа живопис по време на пандемия

13 000 лева ще бъдат раздадени в подкрепа на исторически живописци

Дигитална изложба “Историческа живопис” ще се проведе от Гергьовден, 6-ти май до Денят на българската писменост, 24-ти май. Събитието се провежда с цел подпомагане на живописци, които творят своите картини на историческа тематика и по-конкретно античната и средновековна история по нашите земи. От цяла България, както и от Русия, Казахстан и Германия, художници участват в конкурса, свързан с историята по нашите земи.  Организатор на конкурса е Исторически парк, който беше отличен с първо място и приз „Изборът на българите“ в годишните награди на Министерството на туризма за 2019 година.

Изложбата „Историческа живопис“ ще се проведе в два етапа. Първият етап ще представлява онлайн с разглеждане и гласуване в сайта на Исторически парк https://ipark.bg/ от 6 до 24  май 2020 година. Вторият етап ще се осъществи на място в Исторически парк, какъвто е бил и първоначалният замисъл на изложбата, а провеждането му ще бъде изцяло съобразено с извънредното положение в страната и вдигане на забраните за работа на туристическите обекти.

Общият награден фонд възлиза на стойност 13 000 лева. Сумите от 10 000, 2 000 и 1 000 лева ще получат съответно победителите на първо, второ и трето място в конкурса. Всички останали картини ще имат възможността да бъдат закупени, от всеки, който е ценител и има желание също да подпомогне творците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular