Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникВъпреки големия брой новозаразени в Перник, Петрич и Сандански има все още...

Въпреки големия брой новозаразени в Перник, Петрич и Сандански има все още свободни легла

Болницата в Перник няма проблем с капацитета в ковид отделенията си, въпреки увеличаващия се брой на новозаразените с Омикрон. В момента в МБАЛ „Рахила Ангелова“ са заети точно половината от леглата, предназначени за болни с коронавирус.
„Имаме 104 места за ковид болни, а хоспитализираните пациенти са 52-ма. Има много, които са в амбулаторни условия, но за щастие няма тежки случаи, които да се нуждаят от постъпване в болница. Засега Омикрон върви доста по-леко от Делта варианта на COVID-19, да не говорим за предишните такива“, каза пред „Вяра“ директорът на пернишката МБАЛ „Рахила Ангелова“ д-р Анатоли Митов. Той допълни, че в здравното заведение няма деца, заразени с опасния вирус.
„За деца сме отделили специално място, но за щастие нямаме малки пациенти с коронавирус. Иначе в детско отделение са настанени 10 деца, които са с други оплаквания като бронхеолити и др. Явно има и грип, който върви паралелно с ковид. Лекуваме ги и тях, справяме се засега, надявам се всичко да е наред“.
Д-р Митов добави, че в пернишката болница няма недостиг на лекарства, ползвани при лечението на Ковид-19.
„Ремдесивир не трябва да се дава на всеки пациент, а в рамките на разумното, защото имаме различни предписания. Не можем да се оплачем от липсата на медикаменти“, каза още директорът.
„Имаме болни от персонала. Явно ваксинацията и преболедуването на предишен вариант не са от голямо значение при Омикрон-а и колеги отново се заразяват. Поне такова е моето субективно мнение. Имаме новозаразени лекари и медицински сестри, но успяваме да правим така, че това да не влияе на качеството на работата ни. Надявам, че ще продължим по този начин. Това ни е вече пета вълна, така че придобихме голям опит в тези вече близо две години“, завърши д-р Анатоли Митов.
В МБАЛ „Югозападна болница“, която се грижи за пациентите в Сандански и Петрич, на този етап обстановката също е нормална.
„Нещата в нашата болница вървят относително спокойно. Няма претоварване на отделенията, няма засилване на хоспитализирането. Към този момент около половината от предназначените за пациенти с коронавирус легла са заети. Много трудно се набавят антикоагуланти. Иначе нямаме недостиг откъм други медикаменти. Има болни, но засега броят им не създава проблем“, коментира директорът д-р Илия Тонев.
В Разлог ситуацията, свързана с новозаразените, е по-сложна. От местната болница заявиха, че броят на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация, става все по-голям.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular