Thursday, May 23, 2024
HomeРегионДупницаГабриел Зашев от Дупница пръв на конкурс в Свищов

Габриел Зашев от Дупница пръв на конкурс в Свищов

  • 11-год. възпитаник на ателие „Дон Кези” нарисува Майстора, Марина Стоева и Карина Спасова с поощрителни награди

Габриел Зашев от Дупница спечели първа награда на конкурса, посветен на 185-годишнината от рождението на големия свищовски художник и син на видния възрожденски деец Христаки Павлович-Дупничанин – Николай Павлович, организиран от Художествена галерия “Николай Павлович” и СНЦ “Рисувай с нас” – Свищов. 11-годишният възпитаник на Арт ателие „Дон Кези” в Дупница заема водещото от трите призови места (първо, второ и трето) след класация на финалистите от първия кръг на надпреварата, до който стигат 34 деца от цяла България. Този път малкият художник, който е награждаван многократно, впечатлява журито с портрет на Владимир Димитров-Майстора. 13-годишните Марина Стоева и Карина Спасова от същото ателие имат поощрителни награди, Марина – за портрет на Иван Вазов, а Карина – на Христо Ботев с кораба „Радецки”. Рисунките на тримата малки художници, както и на Катрин Младенова и Бориса Ангелова, които също са сред финалистите, са експонирани в свищовската галерия “Николай Павлович” и могат да се видят там до 10 януари.

Карина Спасова

“Трудно беше да се определят “победители”. Рисунките са много добри и децата са положили доста труд. Творбите са оценявани в качеството си на портрет, като възрастта и трудността на изпълнението им са съблюдавани също. На въпроса с какво едни творби са по-добри от други, е трудно да се отговори, особено когато става въпрос за детска рисунка. Някои рисунки идват от рисувателни школи, други – не; едни са скицирани с молив, а други са изграждани с бои часове наред. В класацията се опитахме да балансираме всички тези критерии”, коментира председателката на СНЦ “Рисувай с нас” Невяна Ценкова,

председател на СНЦ “Рисувай с нас”. Рисунките са оценени от жури в състав Пламен Симеонов, Росен Маринов и Асен Емилов.

 

„Пет деца от нашето ателие участваха в този конкурс и всички стигнаха финала, което е голям успех. Габриел е нeвepoятeн пopтpeтиcт. Увлича се по портрета и по този начин на изразяване, а това всъщност е и най-трудното, от 9-годишен и много му се удава”, каза художничката и преподавател в школата Елена Марулевска.

Братовчедите Гaбpиeл и Kapинa учат в училище „Неофит Рилски”, а Марина – в училище „Св. Паисий Хилендарски” в Дупница.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Рисунките на Габриел, Карина и Марина

 

RELATED ARTICLES

Most Popular