Monday, May 13, 2024
HomeРегионКюстендилДоайенът на кюстендилската художествена гимнастика Райна Афионлиева стана почетен гражданин на Пещера

Доайенът на кюстендилската художествена гимнастика Райна Афионлиева стана почетен гражданин на Пещера

Р. Афионлиева: Това е най-голямата награда, която печеля, въпреки многото отличия в кариерата ми

Щастливо омъжена е от 52 години, треньорката: Съпругът ми  Константин Карапетков ме взе най-нахално, без да се познаваме

 

Треньорката и доайен на художествена гимнастика в Кюстендил Райна Афионлиева стана почетен гражданин на Пещера.

Кметът Николай Зайчев й връчва почетния знак на Пещера.

Церемонията се състоя на тържествена сесия, посветена на Деня на българската община, и се проведе в Пещера. На нея служителите на Общинска администрация и общинските съветници бяха приветствани от кмета Николай Зайчев, депутатите Десислава Костадинова и Йордан Младенов и председателя на ОбС Петър Хамамджиев.

С малка част от своите състезателки на СП в София

Почетния знак на града Райна Афионлиева получи от кмета Николай Зайчев. Райна Афионлиева не скри вълнението си от това признание в родния си град. Тя определи почетното гражданство като най-голямата награда, която е печелила, въпреки многото отличия в нейната кариера. Коя е Райна Владимирова Афионлиева? Тя е известна българска треньорка по художествена гимнастика. Родена е на 6 август 1940 г. в Пещера. Завършва ВИФ “Георги Димитров” в София през 1963-та. Същата година започва работа като треньор по художествена гимнастика в ученическата спортна школа в Кюстендил. От 1967 г. е директор, а впоследствие главен треньор в Центъра за високо спортно майсторство в областния град. От 1968 г. работи и като помощник-треньор в националния отбор по художествена гимнастика.

Подготвя първите световни вицешампионки (1977-а) и европейски шампионки (1978-а) по художествена гимнастика в ансамблово съчетание: Красимира Василева и Мая Георгиева; световните шампионки в ансамбъла от Страсбург, Франция (1983-та) – Илиана Илиева и Цветомира Филипова. За европейското първенство във Виена (1984-та) подготвя ансамбловото съчетание на австрийския национален отбор. От нейните възпитанички в Кюстендил 4 са заслужили майсторки на спорта и 25 – майсторки на спорта.

Със съпруга си Коци и внука Константин

Заслужил треньор по художествена гимнастика (1977-а) и заслужил деятел на физкултурата (1983-та). Удостоена със званието “Почетен гражданин на Кюстендил” през 1983 г.

Щастливо омъжена е от 52 години. Нейният съпруг е Константин Карапетков, треньор по борба. За запознанството им, което е като част от любовен сериал, тя споделя. “Взе ме най-нахално, без да се познаваме. Разминаване на входа на хотела в Кюстендил и толкова. Вечерта се прибирам от тренировка и случайно срещам бъдещия си съпруг. Бяхме се спрели с познати и той казва: „Ще се оженя за теб, имаш ли нещо против?”. Приемайки всичко на шега, отговарям, че ще стане веднага и без проблем. И то стана”, казва с усмивка Райна Афионлиева.

Има дъщеря Албена, която е известен в Кюстендил моден дизайнер и председател на “Лейдис клуб”, която я дари с внук, който носи името на своя дядо – Константин.

RELATED ARTICLES

Most Popular