Friday, May 24, 2024
HomeРегионБлагоевградДо 15 май приемат документи по новата програма за саниране в Благоевград

До 15 май приемат документи по новата програма за саниране в Благоевград

Сдруженията на собствениците в Благоевград могат да подават заявления за саниране на многофамилни жилищни сгради по Националния план за възстановяване и устойчивост до 15 май (включително). Това обяви на пресконференция кметът Илко Стоянов, като поясни, че въпреки посочения срок общинска администрация няма да върне нито един кандидат, в случай че входира  документите до 30 май 2023 г.

100% от документите, входирани до 15 май ще бъдат обработени и предадени за оценка в МРРБ. В същото време заявленията, постъпили след горепосочената дата ще бъдат приемани, като администрацията ще направи всичко възможно всяко едно от тях също да бъде подадено за оценка в министерството в утвърдените срокове на национално ниво.

За целта експерти от Община Благоевград ще работят непрекъснато, включително през почивните дни.

Кметът подчерта, че предстои да стартира и вторият етап от

Програмата, който предвижда съфинансиране от страна на собствениците на имоти в размер на 20 %.

„Добрата новина е, че тук са предвидени т.нар. Еско договори, които ще дадат възможност на хората да разчитат на фирми, готови да платят съответните 20 % при условие средствата да бъдат възстановени при реализирани икономии от ел. енергия. Т.е. Еско фирмите са не само един партньор, но и гарант за качествено изпълнение при саниране, защото те ще могат да възстановят парите си единствено, в случай на постигнати високи резултати на енергийна ефективност. Иначе казано процесът ще бъде контролиран от Община, от Сдруженията на етажната собственост и от самите Еско фирми. Ще има разлика в качеството между първото и второто саниране“, коментира още Стоянов. За Благоевград за първия етап по програмата за саниране са предвидени 50 млн. лева.

RELATED ARTICLES

Most Popular