Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаЗадава ли се криза в общинската болница в Дупница?

Задава ли се криза в общинската болница в Дупница?

Лекари поискаха от общински съветници да върнат Мария Иванова-Жайгарова

Задава се криза в общинската болница в Дупница, стана ясно след среща на общински съветници от различните групи в ОбС с ръководството на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ и завеждащите на отделенията в болничното заведение.

Един от проблемите е свързан с намалените приходи на някои сектори, след като от тях е напуснал квалифициран персонал. Лекари са прекратили договорите си с болницата, веднага след като прокуристката Мария Иванова приключи с ангажиментите си към МБАЛ „Св.Иван Рилски“.

Две от отделенията – Детско и Инфекциозно са единствените с положителен баланс, което не може да се каже за останалите. „Пред нас, част от завеждащите изразиха огромното си съжаление от напускането на Иванова, като изказаха и недоволство от грубото вмешателство в работата на лечебното заведение от страна на кмета. Много от завеждащите отделения са споделили, че често са влизали в спорове с Жайгарова, но винаги са постигали консенсус в името на болницата и пациентите”, сподели след срещата общинският съветник от групата на ГЕРБ Емил Гущеров.

„Най-фрапантен е случаят с дарени чисто нови легла за хирургично отделение. Персоналът е изнесъл старите, новите са пристигнали, но след обаждане на някой управляващ от ръководството на Общината, дарението за болницата е прибрано някъде и отново се е наложило да вкарват старите легла. Това е безумие“, коментира Емил Гущеров, цитиран от местния сайт zadupnitsa.com.

Припомняме, че по време на заседание на ОбС кметът Първан Дангов  обяви, че е искал Мария Жайгарова да остане, но тя е декларирала пред него желае да напусне.

В медицинските среди обаче се коментира, че причината за раздялата е била в нежеланието на градоначалника да работи с Жайгарова, която отказала да й се бъркат в работата и решенията.

„През 2018 година болницата бе със задължения от над 2,3 млн. лева, а в началото на настоящата 2024 год. лечебното заведение отчете  над 2 млн.лв. печалба. В качеството си на прокурист на болничното заведение Жайгарова обнови голяма част от наличната техника, стартира ремонти на сектори и отделения и  съдейства за привличане на  квалифицирани специалисти. Увеличени бяха трудовите възнаграждения на лекарите и медицинските служители.

МБАЛ „Св.Иван Рилски” в Дупница  е една от трите общински болници в България, която завърши финансовата година на печалба.

„Завеждащите на отделенията изразиха сериозните си притеснения, че спиралата се върти и болницата се връща в посока 2018 година, когато бе пред закриване“,коментира още Гущеров.

Лекарите ще разчитат въпросите относно бъдещето на болницата  да бъдат поставени и по време на заседание на местния парламент. Те отправиха молба към общинските съветници да проведат разговори с Мария Иванова Жайгарова и да я убедят отново да поеме ръководството на общинската болница. В момента, болничното заведение се управлява от временния управител д-р Стефан Николов.

RELATED ARTICLES

Most Popular