Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаЛипса на специалисти спъва дейността на ТЕЛК в Дупница

Липса на специалисти спъва дейността на ТЕЛК в Дупница

Председателят д-р Иванов: Над 300 души чакат невролог, водим преговори с лекарка от Перник

За липса на заети невролог и пулмолог към Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в Дупница алармират жители на общината, които чакат за медицинско освидетелстване от местната експертна лекарска комисия. Оказва се, че проблемът е сериозен, тъй като месеци наред хората са връщани без ясен отговор на въпроса кога могат да се явят на преглед и да минат през ТЕЛК комисията. Дискусия по темата се разви и в една от местните социални групи, където очакващи лекарска експертиза съобщават, че проблемът стои нерешен твърде дълго, като това възпрепятства придобиването на необходимите им документи и експертни решения.Хората се опасяват, че поради липса на лекари специалисти може да се стигне до затваряне на местната ТЕЛК. Потърпевши наричат случващото се безотговорно.

За коментар потърсихме председателя на ТЕЛК в града. Д-р Иванов потвърди, че проблемът е сериозен, но поради липса на кадри болницата не може да осигури необходимите специалисти по пулмология и неврология. Докторът уточни, че все пак има вероятност към комисията да заработи невролог.

Д-р Иванов

„Наистина няма специалисти. Над 300 души чакат невролог, за да бъдат освидетелствани. Сред тях има и много болни, неподвижни хора. До края на днешния ден чакаме лекарка невролог от Перник, с която ще бъде разговаряно. Засега не се знае дали ще приеме. Зависи дали ще й допаднат условията“, каза д-р Иванов.

Той обясни, че чакащите освидетелстване в Дупница не могат да получат документи от ТЕЛК в Кюстендил, тъй като там не ги приемат заради претоварване на тамошната комисия. Медикът няма отговор на въпросите защо няма желаещи да работят в ТЕЛК и ще бъде ли закрита комисията.

„Заплатата не е атрактивна. Стандартна е за болницата, но е много натоварено. Много недоволни хора има. Закъсахме много, но…“, отговори председателят на ТЕЛК в отговор на наш въпрос дали причината не е в недостатъчното възнаграждение.

За съжаление, проблемът не е само в Дупница. Припомняме, че по данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) от м. февруари над 1/3 от ТЕЛК комисиите бавят своите  решенията.  От 75 комисии  в страната  48 се произнасят в тримесечния срок по закон. Причина за забавянето е недостигът на лекари, но и на повечето заявления след промяната във формулата, по която се изчислява степента на намалена работоспособност. С всяка изминала година от МЗ отчитат, че няма желаещи лекари, които  да запълнят щатовете в ТЕЛК – овете.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular