Friday, May 24, 2024
HomeРегионДупницаИзлизаме ли от ВиК асоциацията решава ОбС-Дупница на 23 юни

Излизаме ли от ВиК асоциацията решава ОбС-Дупница на 23 юни

ОбС в Дупница взима решение за евентуалното излизане на Дупница от ВиК асоциацията. Това ще нищят общинските съветници на извънредно заседание на 23 юни. Както писахме, групата на СДС и председателят на местния парламент Костадин Костадинов предлагат общината да напусне асоциацията, ВиК- Дупница да остане самостоятелно дружество и да изтегли заем за спешно решаване на наболелите проблеми по водоснабдяването. Една от причините е, че и в следващия програмен период общината няма да получи европейско финансиране за ВиК, тъй като заради невключването на община Сапарева баня асоциацията е неконсолидирана. Същевременно се предвижда сериозно увеличение на цената на водата.

“За 5 години досега не получихме европейско финансиране за ремонти заради отказа на Сапарева баня да се включи. От МРРБ разбрахме, че това ще важи и за следващия програмен период. В същото време се предвижда двойно увеличение на цената на водата – от 1,37 на 2,72 лева за кубик. Национално финансиране също не е гарантирано. Затова ще изчакаме и когато съседната община се включи, ще се върнем и ние”, обясни Костадинов. Според него ВиК – Дупница може да повиши цената до 2 лева за кубик и да поеме кредит от 1 милион лева. Увеличените приходи ще позволят спешни ремонти в най-невралгичните точки.

Засега няма яснота какво решение ще вземе Общинският съвет. Какви са становищата на отделните групи по въпроса и по-скоро подкрепят или отхвърлят предложението, попитахме шефа на местния парламент. „Не мога да кажа. Няма да ми повярвате, но не знам. БСП са по-скоро да останем в асоциацията, ГЕРБ засега не могат да преценят, Български демократичен център щели да решат допълнително. В крайна сметка ще видим на сесията”, каза Костадинов. Извънредното заседание се свиква дни преди 29 юни, когато ще се проведе заседание на асоциацията. Очаква се тогава кметът Методи Чимев да подпише анекс към договора между общината и асоциацията, с който от 1 юли „Кюстендилска вода” да встъпи в пълномощията си на воден оператор на територията на Дупнишка община. Извънредната сесия е насрочена за 10 часа в сряда.

RELATED ARTICLES

Most Popular