Thursday, May 23, 2024
HomeНовиниБългарияИнцидент с теснолинейката Септември-Добринище! Пешеходец е с опасност за живота, след като...

Инцидент с теснолинейката Септември-Добринище! Пешеходец е с опасност за живота, след като го блъсна влакчето

Мъжът е бил със слушалки на ушите и се е движел съвсем близо до жп линията

 

Мъж е в тежко състояние, след като е бил блъснат от Родопската теснолинейка във Велинград.

Инцидентът се случи минути преди 13 часа на 7 май, малко след жп прелеза при бившия хлебозавод в града в посока кв. “Чепино”. Мъжът е на възраст около 30 години. Бил е със слушалки в ушите и се е движел съвсем близо до ЖП линията.

Незабавно е откаран в МБАЛ Велинград, където установяват черепно-мозъчна травма. Младият човек е с опасност за живота, е транспортиран до МБАЛ Пазарджик.

Веднага след инцидента на сайта на Българските държавни железници (БДЖ) бе посочено, че пътническият влак Септември – Добринище престоява на гарата във Велинград.

Отменени бяха влаковете Аврамово-Септември и Септември-Добринище. Пътниците се извозваха с автобус.

На страницата на Родопската теснолинейка във фейсбук в понеделник, 8 май, публикуваха съобщение във връзка с трагичния инцидент. В него се призовава за повишено внимание и отговорност на местата, където преминава влакчето.

„Във връзка със случилия се вчера инцидент в района на Велинград, при който 30-годишен със слушалки в ушите, ходещ в габарита на линията, бе ударен от теснолинейката и е с опасност за живота, напомняме следното:

  1. Не се ходи по линията и близо до нея!
  2. Когато я пресичаме и доближаваме се оглеждаме и ослушваме с повишено внимание, без да се разсейваме!
  3. Не трябва да се пренебрегва скоростта на теснолинейката, която макар и ниска може да струва човешки живот в случай на невнимание от водач на МПС и пешеходец!
  4. Никога не преминаваме на жп прелез при спуснати бариери, дори да ни е досадно чакането на идващия влак!
  5. Спирачният път на теснолинейката е много по-голям от този на лека кола или пешеходец, затова не може да се разчита влакът да пази останалите участници в движението!
  6. Влакът не може да заобиколи препречили се на пътя му хора и други препятствия – те нямат работа на линията!“, се казва в съобщението на екипа на Родопската теснолинейка.

Теснопътна железопътна линия Септември – Добринище или линия № 16 от Националната железопътна мрежа на България е единична, неелектрифицирана и единствената действаща теснопътна железопътна линия в България, с междурелсие 760 mm, известно още като Босненски тип междурелсие. Свързва Добринище с железопътната линия София – Ихтиман – Нова Загора – Ямбол – Бургас.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular