Sunday, May 26, 2024
HomeНовиниСвятИталия е новият футболен крал на Европа

Италия е новият футболен крал на Европа

Националният отбор на Италия завоюва европейската титла на финала на първенството срещу Англия след драматичен сблъсък с дузпи на “Уембли”. Веднага след това играчите на Роберто Манчини се завърнаха в Рим, където показаха купата пред събралото се множество фенове, които ги посрещнаха пред хотела на тима. Група нетърпеливи привърженици успя да се добере дори до пистата на римското летище, където спечеленият трофей бе показан за пръв път на родна земя за победителите. Хиляди фенове празнуваха до ранните часове на понеделник по улиците на италианската столица, а много от тях се стекоха на „Пиаца дел Пополо” с развети трикольори на страната. По-късно италианският тим бе на среща с президента на страната Серджо Матарела.

Финалът

Отборът на Италия победи домакина Англия след 1:1 в редовното време и продълженията и 3:2 при изпълненията на дузпи. Така тимът на Роберто Манчини спечели за страната си втора евротитла след 1968 година, а англичаните отново не съумяха да спечелят трофей след единствения им голям – световната титла през 1966 година. Отборът на Англия поведе с 1:0 срещу Италия, като гола за домакините вкара защитникът Люк Шоу още във 2-рата минута. По този начин Шоу реализира най-бързото попадение в историята на финали на европейски първенства – 117 секунди след първия съдийски сигнал. Италия изравни на Англия в 67-ата минута – 1:1. Гола вкара друг защитник – Леонардо Бонучи, след разбъркване, при което първо топката срещна страничния стълб на английската врата. Италианците наложиха превес и бяха по-близо до успеха в редовното време, но се стигна до продължения, които не донесоха промяна в резултата – 1:1.

При дузпите италианците вкараха три от петте си опита, а англичаните направиха три пропуска. Така Италия триумфира с европейската титла след победа на финала над Англия.

Манчини: Играчите ми са фантастични

“Играчите ми са фантастични, не знам какво повече мога да кажа. Това бе важен успех за всички хора в страната ни”, заяви селекционерът на Италия Роберто Манчини, който изведе тима си до втора европейска титла в историята след победата с дузпи над Англия на „Уембли“. Това бе 34-ти пореден мач без загуба за Италия под ръководството на Манчини, като за последно те паднаха от Португалия през 2018 година. “Щастлив съм, че играем добре и побеждаваме. Вярвам, че всички празнуват в момента. Изглеждаше невероятно дори да си го помислим, но момчетата бяха невероятни. Нямам думи, те са страхотна група. Не беше лесен мач, всъщност се разви доста трудно, но въпреки това ние доминирахме. При дузпите ти трябва и малко късмет. Затова малко ми е жал за англичаните. Нашият отбор израсна много, но можем още да подобряваме”, каза още наставникът.

 

Бонучи: Италия отново им изнесе урок

 

Бранителят на „скуадра адзура“ Леонардо Бонучи призна след победата над Англия на финала на Евро 2020, че спечелване на трофея е сбъдната мечта на треньора и отбора на Италия. Защитникът вкара изравнителния гол в двубоя на “Уембли”, след което италианците показаха по-точен мерник при изпълненията на дузпите. “Това е сбъдната мечта и е на треньора и целия отбор. Когато се събрахме в Сардиния, имаше нещо различно в сравнение с миналото. Постепенно изградихме самочувствие, увереност и сплотеност. Това беше черешката на тортата, която ни прави легенди”, заяви Бонучи. Според него атмосферата на “Уембли” е била допълнителна мотивация. На стадиона присъстваха около 7000 италианци от 60 000 зрители поради рестрикциите за пътуване. “Чувството е уникално. Да видя как 58 000 човека напускат стадиона, преди да бъде дадена купата, е безценно. Сега купата е в Рим. Те си мислеха, че остава в Лондон. Съжалявам за тях, но Италия отново им изнесе урок. По време на загрявката си казахме, че това, което става на трибуните, е просто фон. Бяхме в серия от 34 поредни мача без загуба. Трябваше да направим същото, което правихме до сега – нищо повече, нищо по-малко.“

 

Капитанът: Заслужавахме да спечелим

Капитанът на Италия Джорджо Киелини бе изключително горд от представянето на “адзурите”: “Заслужавахме да спечелим. Цяла Италия заслужаваше да спечели. Просто тази вечер усетихме нещо специално във въздуха и се наслаждавахме на всяка минута от този мач. Сега е време да се насладим и на празненствата. Въпреки ранния шок ние поехме моментално юздите и не ги пуснахме до края на мача. Абсолютно заслужена победа. Толкова силно желаехме да спечелим трофея и да влезем в историята. Направихме го и ще ни запомнят като шампиони на Европа. Много се радваме и нямаме търпение да празнуваме с цяла Италия”.

Въпреки че си свършиха перфектно работата на финала на ЕВРО 2020 при победата с дузпи над Англия, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини не оставиха и купата без охрана. Цяла нощ трофеят е нощувал в стаята им в хотела в Лондон.

Донарума: Много съм щастлив

Вратарят на Италия Джанлуиджи Донарума бе много щастлив след триумфа. Младият страж спаси две от петте дузпи на Англия. „Чувствам се много добре. Трудно намирам думи в този миг да опиша колко съм щастлив. Разбира се, че съм удовлетворен от това, че спасих решителната дузпа“, заяви Донарума.

Донарума е №1 на Евро 2020, Роналдо грабна “Златната обувка”

Джанлуиджи Донарума бе обявен за играч №1 на Евро 2020 след двете си спасени дузпи във финала срещу Англия. 22-годишният страж отрази ударите от бялата точка на Джейдън Санчо и Букайо Сака, с което донесе втората европейска титла на “скуадра адзура”.

Това е второ поредно фантастично представяне за Донарума при дузпи, след като спаси две и на полуфинала срещу Испания. Преди няколко дни италианският страж хвана дузпите на Дани Олмо и Алваро Мората.

Именно затова Донарума, който се очаква съвсем скоро да бъде обявен като ново попълнение на „Пари Сен Жермен”, спечели наградата за играч на турнира, като се превърна в едва втория вратар, който печели приза, след Петер Шмайхел, когато спечели трофея с Дания през 1992 г.

Въпреки загубата на финала Джордан Пикфорд спечели “Златната ръкавица” за най-добър вратар на турнира, след като запази пет сухи мрежи в продължение на Евро 2020.

Звездата на шампиона от предишното първенство – Португалия, Кристиано Роналдо пък стана голмайстор №1 на турнира. Нападателят на „Ювентус” вкара пет гола – колкото има и Патрик Шик от Чехия, но Роналдо спечели наградата, тъй като има и една асистенция срещу името си.

RELATED ARTICLES

Most Popular