Monday, May 13, 2024
HomeНовиниСвятКиев и Москва договориха 9 коридора за евакуация, но не и от...

Киев и Москва договориха 9 коридора за евакуация, но не и от Мариупол

Олаф Шолц отхвърли възможността за налагане на зона забранена за полети, както и ембарго срещу вноса на петрол и газ от Русия

Превземането на Мариупол на брега на Азовско море ще осигури на Русия сухопътна връзка между Донбас и Крим, обяви заместник-съветникът на руския президент Владимир Путин за Южна Русия Кирил Степанов. В обсадения пристанищен град все още живеят около 100 хиляди души без ток, вода и отопление. Няма договорен хуманитарен коридор за тяхната евакуация, съобщи украинското правителство.
Девет хуманитарни коридора за евакуация на цивилни са договорили руските и украинските сили, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Няма обаче споразумение за извеждането на граждани от обсадения Мариупол, допълни тя.
Договорено е спиране на огъня на територията на самообявилата се Луганска народна република, за да могат цивилните да напуснат района, съобщи губернаторът на областта Серхи Гайдай.
Според Пентагона руската армия в Украйна изпитва недостиг на боеприпаси, храни и дрехи. Има признаци, че руските военноморски сили не могат да зареждат корабите в Азовско и Черно море с гориво.
Военен от НАТО, пожелал анонимност, коментира за CNN, че расте вероятността Беларус да се присъедини към военните действия, тъй като Путин се нуждае от допълнителни сили. Окончателното решение за участие на Беларус във войната ще бъде взето в Москва, смята военният експерт.
Преговорите за мир между Киев и Москва се натъкват на „значителни трудности“, заяви Подоляк, който е главен украински преговарящ с Москва.
Междувременно съветникът на украинския президент Зеленски Олексей Арестович заяви, че очаква активната фаза на войната да приключи до края на април. По думите му офанзивата на Русия е замряла по много фронтове, а Москва вече е изгубила 40% от нападателните си части.
Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк се обърна към Запада с публикация в Туитър начетири стъпки, които според него могат да спрат бойните действия:
модерна противовъздушна отбрана, ако не може да се въведе забранена за полети зона над Украйна;
доставка на крилати ракети;
твърдо петролно ембарго;
затваряне на пристанищата за руски кораби.
В обръщение в Бундестага преди срещата на върха на ЕС германският канцлер Олаф Шолц отхвърли възможността за налагане на зона забранена за полети, тъй като това би означавало директен конфликт между НАТО и Русия.
Шолц също така отново подчерта, че на срещата на върха Германия няма да подкрепи ембарго срещу вноса на петрол и газ от Русия.
Шест и половина милиона украинци са мигрирали на територията на страната си, три и половина милиона са напуснали Украйна, съобщи ООН.
Руската армия е унищожила голям арсенал в Украйна
Руската армия е унищожила голям арсенал северозападно от град Ровно в Украйна, използвайки прецизни оръжия с морско базиране и голям обсег. Унищожени са въоръжения и бойна техника на украинските войски, включително доставени от западни страни. Това съобщи пред журналисти говорителят на военното министерство в Москва Игор Конашенков, предаде ТАСС. През последното денонощие руските сили унищожиха общо 97 обекта от военната инфраструктура на Украйна, включително два тактически ракетни комплекса “Точка-У”, осем зенитни ракетни комплекса и три станции за артилерийско разузнаване./БНР, БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular