Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаКирил Огненски, бивш кмет на с. Бистрица: Много жалко, това беше проект...

Кирил Огненски, бивш кмет на с. Бистрица: Много жалко, това беше проект от огромно значение за целия регион

„Това беше проект от огромно значение не само за Бистрица, а за целия регион. Жалко за всичко! Казвам го с огромна тъга в сърцето”. Така бившият кмет на Бистрица Кирил Огненски коментира изтеглянето на техниката на „Геосервизинженеринг“ и заваряването на тръбата, с която се извършваше проучвателен  сондаж на термоминерална вода в селото.

„Говорим за проект, който можеше да даде нов облик на цялата община и целия регион. Виждате на какво място е Бистрица. Селото е до Дупница, а планината е над нас. Радваме на поток от туристи. Само в последната събота имаше над 150 посетители. Ако проектът за сондаж се случеше и тук имаше минерална вода, то можеше да развиваме един съвсем различен туризъм”, коментира Кирил Огненски.

Според него огорчението сред жителите на селото е голямо. „По-голямата част от жителите на селото приемат случващото се с огорчение и съжаление. Хората  са наясно, че предимството да имаме минерална вода на територията на Бистрица и общината е огромно. Виждате едно село като Баня, което привлича туристи от цяла България. Ако това се случеше тук, ползата щеше да бъде огромна”, споделя Огненски.

По думите му, по-голямата част от жителите на селото са в неведение за случващото се. „Хората от селото не са информирани за нещата, които се случват със сондажа. Никой не е дал обяснение за предприетите действия. А както разбирам от служителите на фирмата, повторно връщане на обекта едва ли ще има. Те имат други обекти и ще си следват своя план. Това не е нещо, което става за часове. Самото поставяне на сондата им отне близо 10 дни, да не говорим за останалите дейности.

Изгубихме всички. Както неведнъж съм казвал, имаме всички дадености. Имаме природа, планина, гледки, имаме всичко. Всички посетители само през магазина да минат, това е плюс за селото. Ако имаше и минерална вода, то потокът от хора нямаше да спира, а ползата за икономиката в региона щеше да бъде много голяма. Наистина много жалко за всичко”, коментира още бившият кмет на селото, в чиито мандат стартира проекта за проучвателен сондаж за термоминерална вода в Бистрица.

RELATED ARTICLES

Most Popular