Thursday, May 2, 2024
HomeАктуално от днесДангов затапи тръбата на сондажа в село Бистрица

Дангов затапи тръбата на сондажа в село Бистрица

Кирил Огненски: Това беше проект от огромно значение за цялата община

 

Работници на „Геосервизинженеринг“ окончателно завариха тръбата на проучвателния сондаж за термоминерална вода в село Бистрица.

Това стана след като комисия от Общината в Дупница присъства на крайното контролно  замерване на дълбочината, до която са достигнали от фирмата -изпълнител на мегапроекта.

С тежест и въже бяха отмерени 170 м. дълбочина, като останалите 10 метра, до които е прокопано представляват шлака. „До крайната точка може да се достигне единствено с професионалната  техника”, уточниха експертите на „Геосервизинженеринг”-гр.Асеновград.

Данните бяха необходими на експертите от двете страни по договора в лицето на Община Дупница и фирмата- изпълнител, с цел изготвяне на проемо-предавателен протокол.  Минути след замерването от Бистрица бе изтеглена и последната техника, свързана с изпълнението на сондажа за термоминерална вода. Това сложи и окончателен край на един от най-големите и очаквани проекти, изпълнявани  в последното десетилетие от община Дупница.

Към днешна дата, мечтите на бистричани и дупничани за развитие на туризъм с минерална вода в региона са попарени.

Въпреки решението на ОбС- Дупница, с което сондажа в село Бистрица бе обявен за обект от първостепенно значение, а общинските съветници задължиха кмета Първан Дангов да продължи комуникацията с фирмата и изпълнението на договора, в присъствието на служители на Общината, тръбата за  термоминерална вода бе заварена и окончателно затапена.

„Целта на всичко днес е да бъде изготвен приемо-предавателен протокол. С него трябва да се установи дълбочината, до която сме достигнали. До момента сме на 180 м., от предвидените 1000 м., до които трябваше да се достигне. Всичко вървеше по план до месец декември 2023 год. Стигнахме до 180 м. и укрепихме. После дойдоха коледните празници .След тях започнаха изненадите  и писмата от община Дупница.. Така всеки ден… Спираме – не спираме, ще работите – няма да работите!”, сподели  Борис Карамитев, мениджър производство на „Геосервизинженеринг”.

Той не коментира информацията  около връченото предписание на Общината от страна на Басейнова дирекция, според което на мястото се извършва добивен, а не експертно-проучвателен сондаж, посочвайки че това се случва чрез тръба със сондажна корона Ф 600.

„Вижда се с какъв размер тръба работим. Тя е 350 мм., като  си спазваме нашите технология и зададеното в проекта.Фирмата ни работи повече от 20 год., но на друго място не са се случвали подобни неща.  Не е от моята компетенция да коментирам взаимоотношенията с Общината, но не знам за друг такъв подобен  случай”, коментира  още Борис Карамитев.

„От нашата фирма са пуснали уведомление -покана до общинското ръководство с желанието да изпратят представител или служител, който да присъства тук. Най-малкото ние ще заварим тръбата, за да не се компрометира обекта .До днес си го охранявахме ние, от утре нататък не знам. Тук имаше охрана дори във времето, в което не се работеше. Вие знаете какви машини и съоръжения бяха инсталирани. Това е много скъпа техника. Сега вече всичко е събрано. Не съм запознат с детайлите по договора. Знам само, че обектът се вдига и днес е последният ни ден тук. Демобилизацията започна от понеделник и завърши в петък”, уточни Борис Карамитев, според когото повторно завръщане в Бистрица  едва ли е възможно.

Присъстващите експерти на община Дупница изготвиха протокол от извършената проверка.

„Заедно с фирмата изпълнител имаме още теми, които да дискутираме. Част от тях обсъдихме на място. Другата ще дискутираме на среща в Общината и когато имаме някаква информация ще ви уведомим”, заяви Виктор Керянов от строителния отдел на Община Дупница. Той отказа да коментира дали договора между двете страни е окончателно прекратен или предстои друга процедура.

На мястото на сондажа дойде и бившият кмет на село Бистрица Кирил Огненски. Той със съжаление наблюдаваше края на проекта, който стартира по време на неговия мандат.

Настоящият кмет на селото Христо Христов съобщи, че не е уведомен за случващото се. Той не знае как ще се развият взаимоотношенията между кмета на Дупница Първан Дангов и собственика на фирмата изпълнител Живко Сариев, като изрази надежда, че изпълнението на проекта ще продължи след изясняване на взаимоотношенията между Общината, Басейнова дирекция и „Геосервизинженеринг”.

”Не желая да коментирам темата. Не искам да ме поставяте между чук и наковалня. Аз смятам, че фирмата ще се върне, щом всичко се изясни”, прогнозира новоизбраният кмет на планинското село Бистрица Христо Христов, който по време на предизборната кампания увещаваше своите съселяни, че сондажът ще продължи.

„Дангов затапи и този проект. Този кмет освен да съсипва и унищожава друго не може. Предлагаме му да махне и погледната площадка в Софраджик, за да е спокоен, че всичко е разрушено. Той е строителят на модерния град-пустиня в центъра на райско кътче”. Така дупничани изразиха недоволството си от действията на градоначалника в социалните групи.

RELATED ARTICLES

Most Popular