Thursday, May 23, 2024
HomeРегионПетричКритична ситуация в Петрич! Залети са помпите за питейна вода към града...

Критична ситуация в Петрич! Залети са помпите за питейна вода към града и 3 села

10 свлачища затвориха пътя към хижа “Беласица”

Критична е ситуация в община Петрич. Техниката работи от полунощ в събота срещу неделя за овладяване на свлачища и разчистване на пътища. Затворен след подкопаване на асфалта е новият път за с. Беласица. Дерета наводниха улиците в кв. “Бухото”, усложнена беше, но се овладя обстановката при 1-во ОУ “Кочо Мавродиев”. “Благодарим на хората за съдействието.

Цялата налична техника е на проблемните места в града и селата. Тежко е в подгорските села, където дъждът беше и най-обилен. Работата няма да спре на терен. Усложнява се в района на помпите, които подават питейна вода за Петрич и три села, залети са площите около тях. На място има също екипи. Няма бедстващи хора”, увериха от община Петрич. Над 100 л/кв.м е дъждът за денонощие. Реките Струма и Струмешница имат разливи. Продължаващият да вали дъжд допълнително активира свлачища.
Движението в Подгорието се осъществява в едната лента в участъка преди с. Коларово и между селата Камена и Яворница.
От общината призоваха за повишено внимание, защото има свлечени камъни и кал на много места в този район. Заради свлачища, около 10 на брой, се затваря пътят към хижа “Беласица”. Ще бъде извършено обследване, за да се види състоянието му след разчистване на падналата земна маса.
Кметът Димитър Бръчков благодари на всички граждани, които се отзоваха в този труден момент за община Петрич
“Освен техниката, с която разполага община Петрич, много граждани изразиха готовност да помогнат и се включиха на терен за овладяване на обстановката. Ангажирана е и техника на частни фирми. Продължаваме да следим ситуацията при помпите на р. Струмешница. Екипи не могат да стигнат до тях заради огромното количество събрала се вода. Не знаем какво е състояние им в този момент. Ще работим за отстраняване на последиците от изминалите часове и през следващите дни!”, каза още градоначалникът.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular