Monday, May 13, 2024
HomeРегионБлагоевградМолитва за здраве в крупнишката черква, строена е от майстор Раденко от...

Молитва за здраве в крупнишката черква, строена е от майстор Раденко от Трекляно

Крупничани преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и благоденствие на празник в местната църква. Отец Величко отслужи света литургия в храма. Кметът Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и кметицата на село Крупник Иванка Чакалска запалиха свещ за здраве.

Църквата „Св. Архангел Михаил” в селото е строена през далечната 1935 година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно. По традиция по празници край храма в центъра на селото се събират стотици миряни. Тази година поради епидемиологичната обстановка курбан за здраве липсваше.

Храмът в Крупник носи името на св. Архангел Михаил, осветен е на 21 ноември 1935 година от Неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от Банско-разложката школа. През 1985 г. е облицован отвън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят. Построена през втората половина на 19-и век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular