Friday, May 24, 2024
HomeНовиниСвятНад 14 700 души в Черна гора са получили трета доза ваксина...

Над 14 700 души в Черна гора са получили трета доза ваксина срещу КОВИД-19

В Черна гора 56,6 процента от пълнолетното население е ваксинирано с първа доза ваксина срещу КОВИД-19, а 53,6 процента са били реваксинирани, сочат последните данни на компетентните власти в страната. Трета доза ваксина срещу коронавирус за последните 24 часа са получили 970 души, а до момента общият брой е 14 714. Новозаразени с КОВИД-19 са 622-ма души.
Масовата ваксинация срещу коронавирус в Черна гора започна в началото на май тази година. Тя все още не е сред държавите извън Европейския съюз, чийто “зелен сертификат” се признава от съюза. Техният брой досега е 18, а сред тях са страните от Западните Балкани – Албания и Северна Македония.
В Черна гора са въведени частични мерки: при влизане в страната се изисква сертификат за ваксинация, негативен PCR тест или документ, който доказва изкарана коронавирусна инфекция не по-рано от 10 и не по-късно от 180 дни. Изискванията за спазване на дистанция и носене на маски са валидни. Публичните събития не са забранени при спазване на известни ограничения.
Институтът за обществено здраве призова родителите да ваксинират децата между 12 и 15-годишна възраст, след като проведат консултация с педиатър, защото “вирусът става все по-опасен”./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular