Sunday, May 26, 2024
HomeБизнесНационален протест на превозвачите - колони и блокади в редица градове

Национален протест на превозвачите – колони и блокади в редица градове

  • Исканията са: Отпадне на биодобавката, 50% намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им

  • Настояват за оставките на министрите Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов

  • На 18 май се планира затваряне на търговски вериги, пътища и граници

Превозвачи излязоха на национален протест. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря. Хората искат да получат отговори на основните си искания – да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им. От бранша настояват и за оставките на вицепремиера Асен Василев и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов.

Ефективните протестни действия нямат политически мотив, те са с икономическа исоциална насоченост и в подкрепа на всички български граждани, заявяват превозвачите.

„Цената на транспорта за пътници и стоки зависи от действията на държавата. Това, което наблюдаваме е бездействие, безхаберие и явна активна провокация към транспортния бизнес. Липсата на адекватна транспортна политика доведе до увеличаване на цените за крайните потребители, фалит на транспортни компании и загуба на работни места“, се казва в тяхната позиция. Минути след 08:00 ч. на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси и към 11:00 ч. блокираха движението в района на „Врана”.
Очакваше се около 09:30 ч. се близо 150 камиона и 50 автобуса да се разположат в центъра, около Министерски съвет, и да блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”. Това, обаче, не се случи, не бяха допуснати от органите на реда. От СДВР обясниха за NOVA, че не са допуснали тежката техника и автобусите, защото спазват съгласувателното писмо с кмета на София Йорданка Фандъкова, както и разпореденото там. Затова превозвачите решиха да блокират за кратко изцяло движението в посока София при светофара на “Врана”. Впоследствие освободиха едната лента за преманиване на автомобилите.
„Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.
Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити. Стотици тежкотоварни автомобили затрудниха движението на част от входно-изходните пътни артерии на Пловдив.
“Настояваме правителството да изпълни трите ни искания, които да действат за период от шест месеца: да отпадне биодобавката от горивата, 50-процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им”. Това каза за БТА Илия Костурски, собственик на транспортна фирма. “Исканията ни имат социална насоченост, защото непрекъснатото увеличаване на цените на продуктите и на горивата влияят пряко върху всички като потребители”, каза Костурски. По думите му, ако се приложат исканията им, цената на горивата може да падне между 40 и 45 стотинки. Няма да се намалят цените, но ще спрат да се повишават, коментира Костурски.
Транспортният бранш продължава да настоява за оставките на вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов, както и на транспортния министър Николай Събев. “Бездействието и безхаберието им са причината да ги искаме”, каза Костурски и подчерта, че протестиращите нямат никакви политически искания и амбиции, не искат да пада правителството, “а да си свърши работата”.

В Бургас над 100 фирми

разположиха камиони и автобуси на ул. „Крайезерна”.

“Искаме намаление на акциза на 50% и махане на биодобавката за дизела и временно спиране на увеличението на толтаксите. Ако няма чуваемост, на 18 май ще преминем към затваряне на търговски вериги, пътища и граници”, коментира Васил Михалев, заместник-председател на Националното сдружение на товарните превози.

“Искаме да се реши проблемът с финансирането на превоза до малките населени места. Ако това не се случи, те ще останат без транспорт след изтичане на договорите. Общините Средец, Малко Търново, Руен, Сунгунларе и Карнобат са заплашени от това. Приходите са много ниски”, предупреди Румен Христов, собственик на превозвачески фирми.
Протестиращи затрудняват движението и по магистрала „Марица”, в района на граничен пункт „Капитан Андреево”. Периодично хората блокират платното в посока Хасково и така забавят трафика.

Превозвачи от Стара Загора

също протестирахa с искане за намаляване на акциза на горивата с 50%, временно отпадане на добавката за екологично чисто гориво и отлагане на планираното разширяване на тол системата.
Близо 30 автобуса преминаха с автошествие през част от града. Те ще протестират всеки ден до 18 май, когато ще спрат автобусните превози.

RELATED ARTICLES

Most Popular