Monday, May 13, 2024
HomeРегионБлагоевградОбщинският съвет в Благоевград прие предложение да бъдат настанявани бежанци в социални...

Общинският съвет в Благоевград прие предложение да бъдат настанявани бежанци в социални жилища

С 34 гласа „За“ Общински съвет Благоевград прие предложението на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов за настаняване на бежанци, бягащи от войната в Украйна, в социалните жилища в IV микрорайон.
Свободните апартаменти се намират в една от трите жилищни сгради, които бяха построени с европейски средства като социални жилища в квартал „Освобождение“. За да могат да се използват в извънредна ситуация за други цели беше необходимо разрешение от управляващия орган и съгласие на общинския съвет.
Предвид форсмажорното обстоятелство, съветниците дадоха съгласие да бъде разширена целевата група, която подлежи на настаняване във въпросните жилища, както следва:
– Да бъдат включени украински граждани, придобили статут на бежанци.
Според гласуваното решение, комисията по чл. 44 от Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища, при разглеждане на документи за настаняване на украински граждани, потърсили убежище на територията на община Благоевград в социални жилища, изградени по проект „Изграждане на социални жилища в IV микрорайон“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014г.-2020“, трябва да се произнася с решение за временно настаняване, обективирано с протокол.
Той се предоставя на Кмета за одобрение, без да ограничава възможността за социална интеграция на целевите групи по проекта, чието настаняване се извършва с приоритет, се посочва в решението.
Към момента бежанците, установили се в Благоевград, са 17, като по-късно днес ще пристигне още една група от Украйна, която ще бъде настанена в университетския център „Бачиново“.
На днешната си сесия, общинските съветници решиха да отменят 5 свои решения, върнати от областния управител, касаещи отдаване на общински офиси за ползване в сградата на общинска администрация, на 5 общински предприятия – „Паркинги и гаражи“, „Спортен тотализатор“, „Благоевград проект“, „Благоевград инвест“ и „Арт стейдж енд фест“. Мотивите на областния управител, са че тези помещения не могат да се отдават на общински фирми, които по същество са търговски дружества. На следващата сесия на общинския съвет, тези предложения ще бъдат отново внесени за разглеждане, но вече с необходимите поправки по тях.
RELATED ARTICLES

Most Popular