Monday, May 13, 2024
HomeРегионИхтиманПатриотична инициатива! Село Вакарел търси дарители на български знамена

Патриотична инициатива! Село Вакарел търси дарители на български знамена

Камен ЯНЕВ
Патриотична инициатива на кметството в село Вакарел. Търсят се дарители на… български знамена. Целта е истинско море от трибагреници да залее населеното място с около 1800 жители в община Ихтиман.

“По моя инициятива и любезното съдействие на г-н Марваков бяха изработени стойки за знамена, които да сложим на стълбовете. Обръщам се към всички вакарелци. Трябват да бъдат закупени знамена, които да поставим на стойките. Благодаря на Олег и Гено, който се отзоваха и вече са осигурили 35 знамена на България. За съжаление са недостатъчни. Всеки които желае, може да се включи. Благодаря предварително на всички, които ще помогнат за това българското знаме да се вижда отвсякъде”, каза кметът на Вакарел Ангел Павлов.

Той уточни, че флаговете трябва да бъдат с размер 60 на 100 см. И още една важна подробност – необходими са и дръжки за тях. Около 9 лева е цената на трибагреника, а почти толкова струва и дървеният кол, служещ за поставка.

По изчисления на кмета трябва да се съберат 140 знамена. Българският символ ще се издига пред обществени сгради като кметството, училището, детската градина, болницата, както и на влизане в селото. Скъпите на всеки истински патриот цветове – бяло, зелено, червено, ще засияват във Вакарел на всеки по-значим национален празник.

“Искам хората да знаят и да се гордеят, че са българи, че българското знаме никога не е попадало в плен”, споделя Павлов. Той е категоричен, че където и да е ходил в чужбина, навред са се развявали националните флагове. “Наскоро бях в Сърбия, за два дни видях над двеста знамена по улици и сгради”, казва още вакарелският кмет.

Мечтата му е родният трибагреник да сплоти и създаде патриотична нагласа най-вече в младите жители на Вакарел. “Народ, който не помни миналото си, няма бъдеще. България никого не е поробвала, никога не се възползвала от чужди ценности. Нека винаги носим в сърцата си родолюбивия дух и преклонението към българските герои”, призовава Ангел Павлов.

Вакарел се намира само на 35 км от столицата София. Традиционният събор на селото ще се проведе тази събота – 18 юни, а организатори са кметството и НЧ “Заря 1902”.

RELATED ARTICLES

Most Popular