Monday, May 13, 2024
HomeНовиниСвятПетър Колев, РСМ: Грубото отношение към българите изживява своя апогей. Това е...

Петър Колев, РСМ: Грубото отношение към българите изживява своя апогей. Това е официална политика

 

“Има структури в Македония, които дълбоко не желаят тя да стане част от ЕС”

 

“За последната година има над 100 сигнала изпратени до европейски институции от наши съграждани в РСМ. Сигналите към европейските институции нарастват, което е изключително парадоксално. От една страна всички в Македония твърдят, че искаме да станем по-бързо членка в ЕС, а като че ли тази практика на грубо отношение към българите в Македония доживява своя апогей.”

Това каза пред БНР Петър Колев, юрист и журналист, председател на Граждански демократичен съюз в Северна Македония.

РСМ погазва основни принципи на европейското семейство,

категоричен е Колев, който подчерта, че Европейската комисия отчита нарастване на езика на омразатаи проблемите, свързани с правата на човека в Северна Македония.

Все още няма информация дали извършителят на нападението върху българския културен клуб в Охрид “Цар Борис III” е арестуван, посочи той.

“Има достатъчно доказателствен материал, споменава се и името му. Има камери и се знае всичко. Надяваме се, че полицията ще си свърши работата.”

“Ако човек познава близкото и далечно минало на такива инциденти, със сигурност на този човек ще му се размине – с административно или друго наказание, което няма да промени начина му на живот”, коментира Петър Колев в предаването “Преди всички”.

Колев даде примери с инциденти и хулигански прояви в близкото минало, при които никой от организаторите и участниците не е бил наказан.

Той изрази предположение, че “се прави от някакви структури в Македония, които дълбоко в себе си не желаят Македония да стане част от ЕС”.

По думите му “това е официална политика в Македония”, а официалните власти “ползват груб език към българите и към България”.

“Това е едно подстрекаване на агресия в обществото.”

Отразяването на нападението над културния ни клуб в Охрид е еднотипно – “текстовете имаш чувството, че са писани на един и същи компютър”, което подсказва, че това, което се случва, не е инцидент, а има координация и ясна цел, изтъкна още сънародникът ни.

“И тази цел не се е променила години наред. Българските организации в Македония повече от 30 години се опитваме да решим този проблем по институционален начин – с нашите жалби, водихме дела, съдебни, опитвахме се да направим всичко, което ни позволява законът. Ние разбрахме, че с тази машина, която съдържа основата на отровата на антибългаризма, не можем да се оправим.”/БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular