Thursday, May 23, 2024
HomeРегионПерникПосланици гостуваха на Перник

Посланици гостуваха на Перник

Посланиците на Монголия, Сърбия и Палестина – Лхагвасурен Саяна, Желко Йович и д-р Ахмед ал Мадбух, почетният генерален консул на Малта в София Борислав Боянов, първият секретар на белгийското посолство Виен Де Вутерс Д`Оплиентер и директорът на полския културен институт и втори секретар на полското посолство Ивона Якушко-Дудка гостуваха в Перник, съобщи общинският пресцентър.

Повод за срещата бе сътрудничеството между дипломатическите мисии и общинската администрация в областта на културата, икономиката и други.

„След две години, в които заради пандемията международните контакти бяха сведени до минимум е време да ги възстановим. Тази среща са само началото”, каза кметът Станислав Владимиров. Той добави, че Перник може да се похвали с хилядолетна история, оставила по земите му белези за културното присъствие от различни епохи.

„Най-голям отпечатък върху града и хората е оставило бурното му икономическо развитие в края на 19-и и през 20-и век”, коментира Владимиров. По думите му, за да бъде Перник център на модерна индустрия, трябва да се създадат добри икономически зони за стопанска дейност, която да е екологично ориентирана.

„Амбицирани сме да съживим икономиката на територията на общината, защото Перник бе икономическото сърце на България в близкото минало. Основната ни цел обаче е Перник да стане най-добрия град за живеене и за него да се заговори в различна светлина – като град на развита култура, традиции, икономика”, заключи кметът.

Посланиците и представителите на посолствата от своя страна изразиха готовност за по-тясно сътрудничество.

RELATED ARTICLES

Most Popular