Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилПроизводители протестираха в Кюстендил: Политиката на държавата ни обрича на фалит

Производители протестираха в Кюстендил: Политиката на държавата ни обрича на фалит

Недоволните настояха за намаляване на ДДС на 9 % за българските плодове и зеленчуци

Земеделски производители от Кюстендилско излязоха на протест в знак на несъгласие с политиката за подпомагане на сектора “Плодове и зеленчуци” и ниските според тях ставки по схемата за обвързана подкрепа. Те са недоволни и от липсата, по думите им, на държавна политика за защита на родното селско стопанство. Протестът се състоя на кръстовището на пътя за София, край с. Жабокрът. Протест ще има и в петък.
Земеделските стопани настояват да се преразгледат ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци и да се изготви спасителен план за сектор “Растениевъдство” заради високите цени на горивата и използваните препарати. Те настояват за намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за произведените в България плодове и зеленчуци, както и за намирането на механизъм за защита на българското производство. Недоволните настояват разпределението на парите по COVID мерките да бъде 50:50 между секторите “Животновъдство” и Растениевъдство”.
„Основните мотиви за протеста са тазгодишните намаления на ставките за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Налагани са някакви санкции на мен и колеги, по незнайни причини. Нямаме уведомления за тези санкции. В момента нямам превод за оранжерията. Ако продължават така нещата и ни орязват парите, повечето от колегите ще се откажат. При тези цени на горивата и торовете, нямаме средствата, за да започнем да обработваме”, обясни производителят Ясен Стипцерски.
Според протестиращите политиката на държавата обрича бранша на фалити. Недоволните казаха още, че плащанията по схемата за обвързана подкрепа са закъснели и са по-ниски спрямо миналата година. Снимка: БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular