Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесПтицеферми в Кюстендилско пред крах

Птицеферми в Кюстендилско пред крах

  • Борим се със зъби и нокти, въпреки че бранша издиша! Управляващите ни изоставиха, казват собственици

  • Сметката я плаща пенсионерът и обикновеният човек

Собственици на птицеферми в Югозапада са на ръба на фалита. Увеличените цени на ток, фураж и горива удариха жестоко този бизнес. По думите им много от тях скоро ще преустановят работа, тъй като плащането на смтки вече им е непосилно.„
„Сега закупихме 12 000 литра олио и платихме 69 000 лева. Миналата година по това време за същото количество дадохме 18 000 лева. Да не говорим за тока, за фуражите и това, че например м.г. тон пшеница струваше 300 лева, а сега гони 700 лв. Отделно е и натискът да се увеличат минималните заплати, което също ни се отразява. А транспорта? Как мислите, че се справяме, след като горивата скочиха толкова много? През юли и август плащахме 4000 лева електроенергия, а сега сме на 16 000. Нищо не се е променило като разход от наша страна, а сметката е четворно по-висока. Не можем без ток, вентилация и изкуствено осветление.
Унгария може да обяви всичко за корупционни сделки и да обяви военновременни цени, да упражни жесток контрол, а тук не може? При тези цени трябва да направим цената на яйцето на едро 35 стотинки, толкова е по някои магазини сега. Можете да си представите какво ще стане, ако ние пуснем такава цена. В момента при нас тя е между 21 и 23 стотинки. Ние сме зависими от клиентите, които ще дойдат и ще ги дистрибутират. Те също ще сложат няколко стотинки отгоре и крайната цена ще литне във въздуха“, коментира собственик на птицеферма в Кюстендилско, който не пожела да съобщи името си. Сподели опасенията си, че казаното от него може да му причини неприятности.
Птицевъдът е категоричен, че той и други от бранша вече все трудно намират смисъл в начинанието си:
„Много хора искат да напуснат този бизнес, да си продадат всички съоръжения. Но все още продължаваме да се борим със зъби и нокти, все пак сме инвестирали много средства. Държавата трябваше да махне тези субсидии на зърнопроизводителите, които станаха мултимилиардери и да сложи едни пределни цени на фуража. Комисията по конкуренцията защо не им да направи една калкулация по себестойност и да им наложи глоби? Да го изкупи на производствени цени и да спре износа, за да гарантираме, че нашия народ може да яде качествени продукти. Един колега в Добрич има 600 000 носачки, можете да си представите неговата загуба каква е. Това е трета година, в която продаваме под себестойността. Всички резерви са изгърмели, всички в бранша издишат. Нашите работници ще отидат на борсата. Но покрай нашия бранш още десетки хиляди души ще останат без работа Всичко ще отиде на вятъра. Затова в управляващите трябва да има ум, но те не мислят за собствения си народ. Държавата ни е изоставила и не ни помага за нищо“.
В района на Дупница ситуацията е индентична. В птицефермата на Васил Димитров изпитват все по-големи затруднения поради огромното поскъпване на ток, суровини и горива. Той и семейството му имат обекти в вдупнишкото село Самораново и бобошевското Блажиево. Към момента отглеждат около 10 000 кокошки носачки.
„Все по-трудно става с всеки изминал ден. Каквото е положението при колегите от другите градове, такова е и при нас. Слънцето грее еднакво за всички. Фуражи, ток, цени на продукцията – всичко продължава да поскъпва. Работата е много тегава. В животновъдството получиха помощи поковид мерките, само при нас нямаше. Нас не ни субсидира държавата и не ни помага за нищо. Ако имахме комбайни, сигурно щеше да е друго и щяха да ни помогнат. Но ние не получаваме никакви помощи“, заяви пред „Вяра“ дъщерята на Васил Димитров – Весела Василева.
Тя отбеляза, че всичко това ще се отрази на крайния потребител, който ще трябва да плаща все повече за месо и яйца.
„Ние дори и да изнемогваме, накрая сметката я плаща крайният потребител. Самият начин на отглеждане се оскъпява. Сметката я плаща пенсионерът и обикновеният човек. Цените вече са нагоре и тепърва ще растат. Главните суровини са поскъпнали от 100 до 120% за килограм в последното тримесечие. Няма как да не се отрази на цените. Не може да купуваш скъпо и да продаваш евтино”, заяви Весела Василева.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular