Thursday, May 16, 2024
HomeРегионДупницаПърван Дангов: Пред общината трябва да има градинка с цветя

Първан Дангов: Пред общината трябва да има градинка с цветя

До Спасовден в м. Софраджик ще бъде поставен светещ кръст

Дърветата пред сградите на общината и пощата в центъра на Дупница са били отрязани в изпълнение на трансграничен проект за зацветяване. Местата, където се намираха тези дървета, са градинки. В градинките и цветните алеи не се засаждат дървета, обясни кметът Първан Дангов на пресконференцията, на която коментира изрязването на дърветата в идеалния център на Дупница и изригналото недоволство. На брифинга бе съобщено още, че в местността  Софраджикнад с. Бистрица ще има светещ кръст, който ще бъде поставен до Спасовден.

„В момента реализираме проект на ГЕРБ по програма Трансгранично сътрудничество България – Северна Македония, заедно с община Крива паланка. Проектът е подаден в предишния мандат, одобрението е дошло преди около 20-ина дни. Стойността е около 500 000 евро. Работните проекти се изготвят, а разрешителните за строеж са факт“, заяви Първан Дангов. И подчерта, че премахването на дърветата е било препоръчано от ландшафтен архитект, който не е от Дупница, във връзка с предстоящото засаждане на цветя пред сградата на общината по проекта. Уточни, че специалистът одобрява всяка схема за зацветяване.

Съгласно проекта, цветя ще бъдат засадени пред сградата на КНСБ, около фонтана, пред Спортната зала, при светофарите до ГУМ, около бившата Военна болница „в алеите, оформени по време на управлението на ГЕРБ“.

„Препоръката на ландшафтния архитект е пространството пред сградата на администрацията да се преобразува по друг начин, с цветни алеи, защото за това е правено“, категоричен бе Дангов. Кметът припомни за пораженията по далекопроводи от неокастрени дървета, които бяха нанесени от обилния снеговалеж през ноември миналата година.

„Още тогава анонсирах, че ще се премахват опасни дървета. В Дупница 20 г.  Дупница не е правено качествено кастрене. Тогава казах също, че искам градът да има нов облик“, припомни градоначалникът. И добави: „Това пространство по архитектурния проект и оформлението на сградата е за цветя, а не за високи дървета. Три от дърветата са с такава коренова система, която е повдигнала плочките. Дървото пред общината беше със сухи клони, които вятърът чупи, и те може да паднат върху главите на гражданите. Отделно от това, пред и зад сградата на пощата сме отрязали дървета, които са опрели буквално във фасадата на сградата. Високи дървета не се засаждат близо до сгради. Такава е била политиката на държавата преди 20-30 г., когато тези дървесни видове са били млади фиданки“, каза Дангов. Той поясни, че някои дървесни видове, например липата,  имат агресивна коренова система, която вреди на сградите и настилката – размества плочки и бордюри, нанася щети на водопроводи и др. подземни комуникации. Посочи, че отрязаните дървета до пощата, са били на 50 см от сградата, като някои стигали до 3-ия етаж, а други – до покрива.

Относно критиките заради изсичането на дървета кметът каза,  че от началото на годината в различни райони на общината са засадени над 3 000 фиданки.

Градоначалникът коментира реакциите на опонентите си от неделя, когато бяха отрязани дърветата. „На площада чух най-грозните обиди, които и последният просяк не заслужава“, каза Първан Дангов. И цитира думи на Бай Ганьо по творба на Алеко Константинов, че да загубиш власт боли повече, отколкото да ти отрежат пръст, с уточнението, че някои може да са с 10 отрязани пръста. Първан Дангов определи случващото се в социалната мрежакато фейсбук истерия и опит за саморазправа с него.

На пресконференцията бе представена и Найдена Тодорова – новият гл. архитект на общината. Тя увери представители на медиите, че в града ще бъдат засадени нови дървета.

RELATED ARTICLES

Most Popular