Thursday, May 23, 2024
HomeРегионБлагоевградРестарт! Музеите в Пиринско отвориха врати

Рестарт! Музеите в Пиринско отвориха врати

Музеите в област Благоевград отново отвориха врати. Те ще работят, но при 30% от капацитета си. Навсякъде посетителите трябва да носят маски и да спазват дистанция от поне метър и половина.

Частичният локдаун падна на 4 януари, но този ден се оказа почивен за част от музите в Пиринско. На 5 януари обаче всички бяха отворени за посещения.

Указателни табели, еднопосочно движение и дезинфектанти – всички мерки са взети. “Имахме достатъчно време да се подготвим. Осигурили сме всички предпазни средства, има дезинфектанти, има маршрути на движение”, коментираха музейни работници.

Ето каква е ситуацията в едни от най-посещаваните културни институции в Благоевградско:

 

Гостите на музея в Сандански ще секат монети

 

Една от най-големите атракции през 2021 г. ще предлага Археологическият музей в Сандански. Посетителите ще имат възможност собственоръчно да секат монети, както се е правило в античността, каза уредникът Антония Кочева. С много хъс и ентусиазъм започваме новата година, категорична е тя. Основан през 1936 г., музеят в Сандански е най-старият в Югозападна България. Разположен е на два етажа, като на първия е църква от V век – базиликата на епископ Йоан, в която може да се видят уникални мозайки. В откритата част на музея се намира цял раннохристиянски комплекс, част от който е базилика от IV век и антична главна улица. Холограмно изображение на Спартак, водач на робското въстание в Древен Рим, посреща посетителите.   „Използваме новите технологии, за да превърнем музея в модерно средище на познанието за историята на региона. Посетителите виждат не само холограмата на Спартак, но се радват на така наречената добавена реалност. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне разказва на гостите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите, разказа още Антония Кочева.

400 посетители за ден преброиха в Хераклея Синтика

 

В Петрич частичният локдаун засегна само централната експозиция на Историческия музей, но ето че и тя вече е отворена за посещения. Работното време е от понеделник до събота от 10 до 17 ч. Посещенията ще се извършват при стриктно съблюдаване на противоепидемичните мерки, посочи директорът Методи Бисерков.

Останалите музейни дестинации са на открито – това са къщата музей “Ванга”, Самуилова крепост и Хераклея Синтика, които не са били затваряни за посещения. 400 души са посетили Хераклея Синтика в почивния 2 януари, по думи на един от екскурзоводите. Интересът към къщата на Ванга също не е стихвал около празниците.

В Банско само два от обектите са затворени

 

Музейният комплекс в Банско също посрещна първите си посетители след падането на частичния локдаун. Комплексът се състои от 8 обекта, като един е в Добринище. Наши, а и чужди туристи се възползваха от отварянето им, което стана факт на 5 януари. На разположение са Постоянната изложба на банската иконописна школа, Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски”, Къща музей “Неофит Рилски”, Веляновата къща, църквата “Света Троица”, Историко-етнографската експозиция в Добринище. На този етап затворени остават само Радоновата къща и къщата музей “Никола Вапцаров”, съобщи директорът Светла Барякова. Това се дължи на традиционно по-слабата посещаемост през зимния сезон. Двата обекта обаче могат да бъдат отворени при заявка от желаещи да ги разгледат. Едно от най-интересните музейни кътчета в Банско се намира в къщата на Паисий Хилендарски. Сред експонатите тук е уникалното копие на монашеската килия, в която Отец Паисий е написал “История Славянобългарска”.

 

Гоце Делчев пак вади съкровищата от Никополис ад Нестум

 

От 5 януари отворен за посещения е и Общинският исторически музей в Гоце Делчев. Понеделник е почивен ден, работното време е от вторник до неделя от 8,30 ч. до 12,00 ч. и от 13,00 ч. до 17,30 ч., информира уредникът Петър Радев. Музеят очаква гости с постоянните си експозиции в отделите “Археология” и “Етнография”. Сред най-популярните експонати са тракийска колесница, тракийска керамика, нумизматична колекция, мраморни статуи и фрагменти от римския град Никополис ад Нестум. Самият град се намира в околностите на гр. Гърмен, на 7 километра от Гоце Делчев. На разположение на гостите е и етнографската изложба, която дава много добра представа за бита и поминъка в Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Гостите на музея могат да научат повече за забравени днес занаяти като абаджийство (производство на платнени тъкани), мутафчийство (производство на чулове, торби и дисаги от козина) и звънчарство (производство на чанове и тюмбелеци).

В Разлог гостува изложбата “Ела се вие, превива”

 

Със своите  над 5000 експоната Историческият музей в Разлог също посрещна първите си гости за 2021 година. Музеят разполага с три експозиции, като една от тях, на тема “Етнография”, е разположена в известната надлъж и нашир Парапунова къща. Посетителите могат да видят и археологическата изложба с регистрираните и проучени обекти на територията на община Разлог, както и експозицията за миналото на града под надслов “Някога Мехомия – днес Разлог”. В момента имаме и гостуваща изложба от РИМ-Пазарджик – ,,Ела се вие, превива!”, каза директорът Христина Манова.

Самият музей е същинско бижу, защото е част от поредица възрожденски къщи, които са обявени за паметници на архитектурата. Сградата е модел на разложко-чепинска къща от края на 19-и век.

 

 “Дуйни ми, бел ветре…” запяват отново в благоевградския музей

 

Регионалният исторически музей в Благоевград също приема посетители, но с ограничен капацитет. “Все още групи няма да се допускат”, каза директорът Кирил Алексиев. Желаещите могат да разгледат изложбата “Дуйни ми, бел ветре…”, която представя любопитни истории и вълнуващи срещи с поколения преселници от Егейска и Вардарска Македония, опазили ценни семейни реликви. Експозицията припомня за стотиците бежански фамилии, намерили свой втори дом, заселвайки се в Горна Джумая.

С тази изложба за поредна година Регионален исторически музей – Благоевград се включи в Европейските дни на наследството. Може да се разгледат и картините от зонална изложба “Струма”.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular