Monday, May 13, 2024
HomeАктуално от днесСлаб интерес към протеста срещу липсата на адекватна медицинска помощ в Дупница

Слаб интерес към протеста срещу липсата на адекватна медицинска помощ в Дупница

Около десетина дупничани се събраха на централния площад „Свобода“ в неделя по обяд на протест. Мероприятието беше насочено срещу липсата на адекватна медицинска помощ и лошо болнично обслужване.

Протестът бе под мотото „Искаме промяна! Здравна система няма!“.

Организатор е Магдалена Галчева, която е снаха на 78-годишния Крум Чакърски, починал от мозъчен инсулт. Тя разказа какво по-точно я е провокирало да прикани своите съграждани на протест в неделния ден.

„Няма профилактика в здравеопазването. Извънболничната помощ например. Отиваш на личен лекар и той не ти дава направление, не ти обръща внимание. И това е първи път, втори път, трети път. Моят свекър е имал проблеми с белия дроб. Усещал се е отпаднал и че не е добре. В последствие се оказа, че е имал оток на белия дроб. А е починал от мозъчен инсулт, поради липса на кислород. В началото на януари влиза в частната болница в Дупница със сърдечен проблем. Изпитват го след 5 дни. Толкова е клиничната пътека, няма повече. Никой не го интересува дали си оздравял, или не. На другия ден му става лошо. Зълвата вика Спешна помощ и го карат в бившата Транспортна болница. Там вече се разбира за белодробния оток. Не знаем дали са лекували сърцето му. Информация ти дават само по телефона и тя е толкова оскъдна и като питаш нещо вадиш думите с ченгел от лекарите. Посещенията бяха забранени. Пет дни беше и там, във Второ вътрешно отделение. Изписват го в петък, когато е що-годе адекватен. В събота вече няма сила да стане. Когато извикахме линейката в 3 часа следобед, сатурацията му беше 49, а кръвното му беше 60 на 90. Не съм наясно с всички медицински термини, но за мен той не е лекуван. Това го каза и един от лекарите в Спешния център. Първо в едната болница не искаха да ни го приемат, а после и в другата, защото той не е с Ковид. Казаха ни също, че ако се съгласим да подпишем, че те не носят отговорност, ще го вкарат в Ковид-отделението в Интензивен сектор. Това беше в общинската болница, каза ми го лично дежурната лекарка д-р Илчева. Вечерта му направиха тест за коронавирус, който се оказа отрицателен. А по-рано му бяха направили и скенер, който показа мозъчния инсулт. Тогава вече го настаниха в нервно отделение, като беше в критично състояние“

Магдалена Галчева

Тя даде и пример с покойния си брат, който си е отишъл от този свят преди 4 години.
„Тогава писахме писма до Медицинския одит. Писахме писма до омбудсмана на България и пак нищо. Глас в пустиня. В България излиза така, че ти, болният, се чувстваш виновен за това, че си потърсил помощ. Това излиза. Не дай си Боже да е събота, или неделя. Те всички почиват. Няма дежурни лекари. Това е. Ние не избираме кога да ни стане лошо. Лично на мен ми се е налагало да потърся помощ в Спешния център с гинекологичен проблем. Отивам и лекарят, който ме преглеждаше през цялото време ми повтаряше, че е петък вечерта и какво съм правила цял ден.

Организаторът допълни, че в социалните мрежи е срещнала огромно разбиране и подкрепа и е очаквала доста повече хора на площада. На самия протест обаче имаше доста малко дупничани.
„Понеже нашето общество е такова, винаги ще ни газят. Българинът се страхува. Във Фейсбук много хора ми писаха, че ще ме подкрепят. Много хора казаха, че ще дойдат да изкажат мнението си, но накрая нищо. За съжаление сме с робско мислене и докато това не се промени, нищо добро не ни чака“, завърши Магдалена Галчева.

Даниела Чакърска

Дъщерята на починалия Крум Чакърски – Даниела също взе отношение и заяви защо тя и близките й правят този простест.

„Никой не ни се е обаждал, за да ни окаже подкрепа или съчувствие. Ние сами си страдаме, това е нашата мъка и болка. Просто искаме, ако може да има някаква промяна. Някъде да по върховете да обмислят какво се случва. Не може така с лека ръка да се заклеймява и да се казва – тоя не става, оставете го. Няма значение дали говорим за възрастен, или за млад човек. Не съм търсила никой от депутатите от региона“, каза Даниела Чакърска.

Даниела Лазова

След нея думата взе Даниела Лазова, която разказа за тежкия момент, през който минава нейното семейство и сподели мнението си ваксините срещу коронавирус.

„Случайно минавам покрай протеста, но мога да ви разкажа от първо лице какво се случва с баща ми Иван Лазов в момента. След ваксинация първа и втора игра, човекът е с отключен диабет и рак на простата във финален стадий, тъй като ракът е много агресивен. Здравната система в момента наистина убива. Чака се с месеци наред за скенери, за назначаване на медикаментозно лечение. И това се случва в цялата страна, не сме изолиран случай. Здравните заведения вместо да бъдат лечебници, са болници т.е. разболяват хората и ги умъртвяват. В момента се случва това. Изненадва ме толкова малкия брой хора, които въобще искат да споделят тези неща. Медицинската агенция по лекарствата приема сигнали от граждани. Предполагам, че ги слага в някакъв кръгъл кош. Чуваме в града как хора са умрели или са отключили хронични заболявания след ваксинация. Баща ми си постави първа игла през месец май, а втора през октомври. Тогава започват сериозни проблеми със здравния му статус. Края на декември месец сме викали и Спешна помощ. Категорично против ваксинацията съм. Като бивш служител на добри клинични практики, законово съответствие и ИТ одит на една голяма фармацевтична компания в глобален аспект, номер 1 в генериците, мога да кажа, че от 7-те задължителни фази, само две от тях са преминати. Тук говорим за генни терапии, защото това не е ваксина. Ваксината те защитава поне 10 години от въпросното заболяване, а това не ни защитава и 6 месеца“, заяви Даниела Лазова.

RELATED ARTICLES

Most Popular