Monday, May 13, 2024
HomeНовиниБългарияСофия на сигурен балотаж, без националисти и популисти в големите градове

София на сигурен балотаж, без националисти и популисти в големите градове

ГЕРБ остават водеща политическа сила след провелите се на 27 октомври местни избори.

„БСП за България“ подобряват резултатите си от предходните местни.

Големите губещи от днешния вот са националистическите сили и популистите, които не успяха да се преборят за гласовете на българина в нито един град.

Голямата изненада поднесе независимият кандидат Борис Бонев в София, който проведе активна кампания в социалните мрежи и сред жителите на столицата, което го нареди сред първите четирима класирали се.

София и Пловдив на балотаж

Около 10% е разликата между двамата основни кандидати за кмет на столицата. Кандидатът на ГЕРБ/СДС и досегашен градоначалник Йорданка Фандъкова получава 32,8% от гласовете на столичани. Издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова събира 23,1% от вота на софиянци. За кандидата на “Демократична България” Борислав Игнатов са гласували 13.6%. Четвърти в подредбата е независимият кандидат Борис Бонев с 13.1%. Общинският съвет на София изглежда така: 30,4% за ГЕРБ, ДБ – 15,5%, БСП – 14,5%, според данните на “Тренд”.

За втория по големина град кандидатът на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров води с 14% пред опонента си Дани Каназирева, „Съюз за Пловдив”.

Морската столица Варна най-вероятно има кмет още на първи тур. Това е досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ, който получава 49,5% от вота на варненци.

Другите големи градове с вероятен кмет още на първия тур са Велико Търново и Бургас. И двамата са от ГЕРБ.

Кандидатът на ГЕРБ в Стара Загора и досегашен кмет Живко Тодоров също печели нов мандат още на първия тур. В Кърджали на първи тур Хасан Азис от ДПС получава 49,9%.

Балотаж се очертава в София, Пловдив, Плевен и Благоевград.

Провалът на националистите

Големият губещ на тези избори са националистите. Въпреки скъпата и масирана кампания, която направиха Ангел Джамбазки и Славчо Атанасов в София и Пловдив, кандидатите на ВМРО не само че не успяха да отидат на балотаж, но и не се наредиха сред първите трима. Джамбазки е пети в столицата, задминат от независимия и проевропейски кандидат Борис Бонев, което ясно показва, че софиянци отхвърлят езика на омразата и агресивността.

Жълт картон получи и бившият коалиционен партньор на ВМРО – лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, подкрепата за когото се движи около 1%.

Възходът на младите

Истинската изненада поднесе Борис Бонев в София. Независимият кандидат, станал известен с помощта на неправителствената организация „Спаси София“, която през последните две години осветли различни инфраструктурни, градоустройствени и екологични проблеми на столицата, спечели сърцата на младите и активни граждани.

Избирателна активност

Прогнозите и очакванията сочеха, че на тези избори ще има висока избирателна активност. За висока избирателна активност призоваха и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов.

По данни на ЦИК към 18,30 часа са гласували 2 709 340 гласоподаватели, което прави 42,85%. Най-ниска е избирателната активност във Варна – 30.60%. Най-висока е активността в Трекляно, Кюстендил – 82.47%. В София са гласували 32,78%./БГНЕС

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular