Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионБанскоСпасителите на Сашко от Перник с отличие „Достойните българи“

Спасителите на Сашко от Перник с отличие „Достойните българи“

Призът бе връчен и на почетния гражданин на Банско Алберт Попов

34 хора с големи сърца бяха отличени с приза „Достойните българи“ на специална церемония в НДК. Отличията се връчват от 2003 г. Сред призьорите са спасители от Перник и почетен гражданин на Банско.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс – олимпийските шампионки на България в художествената гимнастика пък отличиха Веселин Георгиев и Милко Михалков, спасителите на Александър Цветанов – Сашко от Перник.
На церемонията бе и кметът на Перник Станислав Владимиров, който денонощно организираше спасителната акция.
Това са достойни хора, които заслужават да са тук. За нас е огромна чест да сме тук. Тези хора трябва да бъдат награждавани всеки ден, но те не търсят това, а това ги прави още по-специални, каза Дянкова.

За нас е голяма чест. Направихме нещо, което всеки би направил. Бяхме много хора. Имахме късмета да се случи, каза Веселин Георгиев.
Тази награда я посвещаваме на абсолютно всички доброволци, които бяха там, на планинските спасители, колегите от Столична община. Кметът на Перник бе там от първия до последния ден, което е меко казано достойно. Нашата награда ще я дадем на Сашко. Българинът е достоен вътре в себе си. Битката за Сашко бе на живот и смърт и той успя да я спечели. Ако не беше той и не се беше бил истински, нямаше да я спечелим, каза Милко Михайлов.

Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси и носителка на отличието “Достоен българин”, награди Алберт Попов, който върна България на световната ски карта.

Понеже идваме непосредствено след символното връчване на награди на български медии. Искам да ви кажа как минава една обичайна вечер вкъщи. В 7-8 ч. със семейството ми гледаме новинарските емисии и избираме една тема, която да обсъждаме с децата си. Искам да ви кажа, че все по-трудно ни става да намерим такава. Да си пожелаем все по-често да намираме новини със смисъл, за които да говорим с децата си. Много се радвам, че именно аз връчвам наградата на този български спортист. Лично аз уча децата си, че дори когато падат, много по-важни са усилията, отколкото това да спечелят, каза развълнувана Гергана Паси.
Един спортист не може да успее сам. Благодаря на семейството си, на федерацията по ски и Министерството на младежта и спорта, защото без тях такива успехи, може би, нямаше да бъдат постижими, каза Попов. Припомняме, че в края на март той бе отличен със званието „Почетен гражданин на Банско“ и сподели, че чувства зимния курорт като „свой втори дом“.

RELATED ARTICLES

Most Popular